Stjärnkocken: Det går att trolla med rotfrukter

Uppdaterad 2019-07-12 | Publicerad 2017-02-01

Var inte bekymrad över grönsaksbristen som gör paprika, aubergine och vanlig sallad rekorddyr.

Det är budskapet från stjärnkocken Karin Fransson som försäkrar:

– Det går att trolla med rotfrukter, säger hon.

Planerar du att laga en ratatouille med aubergine, paprika och zucchini till middagsmat i veckan? Den riskerar att bli svindyr i stället för svingod.

Grönsaksbristen – orsakad av snö, kyla och regn i länderna kring Medelhavet – trissar upp priserna rejält.

Men rotfrukter och kålsorter odlade på hemmaplan finns det gott om i butikshyllorna.

Kål i stället för sallad

Hur tillagas rotfrukter bäst?

– Lätt kokta så att de blir halvmjuka. Strö sedan över rostade nötter, frön eller kokos. Det blir en jättegod rotfruktssallad, säger kocken Karin Fransson som driver Hotell Borgholm och sitter i juryn för tävlingen Årets kock.

Hon tillägger:

– Och det går faktiskt också att göra en rotfruktsratatouille. Många drar sig för rotfrukter men det handlar om att lära sig tillaga dem på rätt sätt.

”Ska vara lätt kokta”

Det viktiga är att inte överkoka, tycker Karin Fransson.

– De ska vara lätt kokta. Sedan går det att försköna dem lite så att de blir krispiga. Då är det perfekt att rosta pumpafrön eller solrosfrön i ugnen och strö över. Det går att trolla med rotfrukter.

Karin Fransson tipsar också om att låta det gröna på tallriken bestå av olika slags kålsorter.

– Svartkål och spetskål kan man till exempel välja i stället för salladsbladen, säger hon.

Aldrig förstått sig på paprika

Själv är Karin Fransson inte bekymrad över att det råder brist på grönsaker som aubergine, paprika, zucchini och sallad.

– Paprika har jag aldrig förstått mig på varför man ska använda när den är som sämst, den kan man vara utan, och salladsbladen blir ingen vintersallad. Jag använder mig aldrig av det som inte hör till säsongen. Det finns faktiskt mycket färg bland de skandinaviska grönsakerna vintertid.

”Man kan lära sig något nytt”

Hon tror att grönsaksbristen kan få konsumenter att tänka nytt och lära sig att anpassa sig efter rådande säsong.

– Ja, jag tror det kan leda till något positivt. I stället för att gå raka vägen till kruksalladen, som inte ens är bra mat, kan man lära sig något nytt. Det tror jag dessutom vi kommer att behöva lära oss inför framtiden, säger Karin Fransson.

Följ ämnen i artikeln