Vab-rekord i januari: ”2022 inleds på väldigt hög nivå”

Publicerad 2022-01-17

Vabbandet når toppnoteringar under årets första veckor.

Ansökningarna om föräldrapenning rasar nu in till Försäkringskassan.

– Under de två senaste veckorna har vi sett ett vab-rekord, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson, Försäkringskassan.

Vabbruari ser ut att komma en månad tidigt, för ansökningarna om föräldrapenning ser ut att nå nya toppnivåer i år.

– De två första veckorna i år slår samma period de senaste tre åren. Så högt har det inte varit tidigare, om man tittar enskilt på de två senaste veckorna, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson för Försäkringskassan.

Ökande trend sedan i höstas

Under de två första veckorna av 2022 har det totalt inkommit 163 100 ansökningar till Försäkringskassan om föräldrapenning.

Det är en ökning med 67 430 ärenden jämfört med samma period 2021, och drygt 38 700 fler ansökningar jämfört med samma veckor 2019, drygt ett år innan pandemin bröt ut, enligt Försäkringskassans statistik.

Ansökningarna om föräldrapenning rasar nu in till Försäkringskassan.

Niklas Löfgren säger att den ökande vab-trenden började i oktober förra året, redan innan omikron-vågen bröt ut i Sverige.

– Vi har aldrig sett så höga siffror som under hösten och fram till nu. Det samstämde mycket väl med när spridningen av rs-viruset ökade. Sedan kom även övriga säsongsbaserade influensor och spädde på det, och nu inleds 2022 på en mycket hög nivå, säger Niklas Löfgren.

Stort mörkertal – många ”vobbar”

Att många är hemma med sjuka barn nu beror på flera faktorer, fortsätter han.

– Det är inte så konstigt nu när vi är i en pandemisituation. Däremot är det svårt att säga vad som är vad – om det är effekter av restriktioner eller sjukdomar, eller om det snarare handlar om familjekarantän och hårdare restriktioner på förskolorna, säger han, och fortsätter:

– Man har också en annan toleransnivå för när man skickar barnen till förskolan nu. Det kanske man slarvade med en del före pandemin.

Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Han tillägger också att det kan finnas ett stort mörkertal, när det kommer till hur många föräldrar som är hemma med sjuka barn.

– Det är inte säkert att alla som har sjuka barn vabbar. En del jobbar hemifrån och får lön från arbetsgivaren, samtidigt som de vårdar sjuka barn. Det brukar kallas att man vobbar, men det kan vi tyvärr inte se i vår statistik, säger Niklas Löfgren.

Skolor och förskolor stänger

Samtidigt som vabbandet når ovanligt höga höjder i januari är sjukfrånvaron stor på landets skolor och förskolor.

I Stockholm varnar man för att flera förskolor kan tvingas att stänga om frånvaron fortsätter öka. Kommunala grundskolor på flera håll i landet har redan nu stängt ner, på grund av den stora bristen på lärare som kan vara på plats i skolan.

Följ ämnen i artikeln