Här är de häktade för upploppen i Skäggetorp och Navestad

Publicerad 2022-04-20

I dag häktades fyra män efter påskens upplopp i Linköping och Norrköping.

En 28-årig man som häktades i Norrköping träffades av polisens varningsskott, uppger anhöriga för NT.

Fyra män har nu häktats misstänkta för inblandning i påskens upplopp. Två i Linköping och två i Norrköping.

Dömdes för våldsamt motstånd i butik

Den 21-årige man som häktats misstänkt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i Linköping har tidigare dömts för ringa stöld och våldsamt motstånd.

PLUS: Så är polisens rullande fästningar utrustade

Enligt domen stal han en vara värd 29,90 kronor från en mataffär. När personalen försökte ta fast honom knuffade han en butikskontrollant, greppade tag i hennes batong, tog grepp runt hennes armar och ben och knuffade henne in i en vägg. Den unge mannen var vid tillfället 19 år och dömdes till 30 dagsböter om 50 kronor – 1 500 kronor.

I övrigt är 21-åringen ostraffad, enligt vad Aftonbladet kunnat se. Han nekar till brott.

Omhändertogs – efter misstankar om mordförsök

20-åringen som häktats i Linköping är tidigare dömd för bland annat snatteri och ringa narkotikabrott.

I augusti 2019 omhändertogs den då 17-årige pojken enligt lagen om vård av unga (LVU). Det var polisen som anmält till socialtjänsten att 17-åringen misstänktes ägna sig åt narkotikaförsäljning.

”I samband med att NN blev anhållen beslagtogs hans mobiltelefon. Enligt uppgift från polisen finns flera konversationer om narkotikalangning i mobiltelefonen”, skriver socialnämnden i sin utredning.

Både den då 17-årige pojken och föräldrarna motsatte sig vård enligt LVU – men förvaltningsrätten i Linköping beslutade att han skulle omhändertas.

20-åringen nekar nu till brott.

En brinnande bil efter upploppen i Norrköping.

Straffad för våld mot vakt

Den 28-årige man som häktats i Norrköping befann sig under häktningsförhandlingen på sjukhus, enligt Norrköpings Tidningar. Han är misstänkt för våldsamt upplopp och grovt sabotage mot blåljusverksamhet och ska enligt åklagaren ha kastat sten. Han erkänner det första brottet men nekar till resten.

PLUS: Han är den danska skallen bakom koran-bränderna i Sverige

Anhöriga berättar för tidningen att 28-åringen blev träffad i låret i samband med att polisen sköt varningsskott.

– Jag kan inte svara på hur han mår exakt i dag, men det är förhoppningsvis bra, säger 28-åringens advokat Sofia Falk till tidningen.

28-åringen har tidigare fått ett strafföreläggande för våldsamt motstånd mot en ordningsvakt i samband med en biljettkontroll.

Tidigare ostraffad ung man

Den andra personen som häktades för händelserna i Norrköping är en 20 år gammal man. Även han är enligt åklagaren misstänkt för stenkastning och häktades för våldsamt upplopp och grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Något som skedde mot hans nekande.

Den unge mannen är sedan tidigare ostraffad.

Åklagaren i Norrköpingsärendet har varit inriktad på att de som ”mer aktivt” deltagit i stenkastning, har han sagt till Aftonbladet tidigare under dagen.

– Där man hittills genom granskning av film och annat kunnat konstatera att de kastat stenar på polisen, med en uppenbar risk för mycket allvarliga skador, ytterst kanske dödligt våld, säger Torsten Angervåg.

Till en början var åtta personer anhållna i ärendet.

– Min personliga uppfattning är att polisen i Norrköping var så trängd under en tid att man inte hade kapacitet och inte heller ur säkerhetssynpunkt skulle försöka gripa fler personer än vad man grep. Det är bland annat därför jag också tror att man kommer identifiera fler personer som gjort sig skyldiga till det här allvarliga brottet, när man granskar filmmaterialet, säger Torsten Angervåg.

Drog tillbaka begäran

Totalt begärdes fem män häktade under onsdagsförmiddagen. Åklagare Eva Nemec Nordh drog tillbaka begäran gällande en 23-årig man i Linköping då hon inte anser att det finns sannolika skäl för häktning.

– Efter att jag lämnat in begäran fick jag ta del av ytterligare material och jag gjorde då bedömningen att det i nuläget inte räcker inte för att det ska bedömas som grovt brott, säger Eva Nemec Nordh.

Mannen är fortfarande misstänkt för brott.

– Detta ska utredas vidare och vi har bilder på när han kastar sten. Jag är övertygad att han kommer att lagföras, men kanske inte för grovt brott, säger hon.

Den 23-årige mannen som inte begärdes häktad är den med mest diger brottshistorik. Han har bland annat dömts för misshandel, rån och stöld, men också förseelser mot ordningsmakten.
I juni 2020 dömdes han för våldsamt motstånd och förgripelse mot tjänsteman, efter att ha spottat på en polis tidigare samma år.
Han har även dömts för skadegörelse, efter att ha slagit sönder en sidoruta på en polisbil i Skäggetorp, i augusti 2019.