Magdalena Andersson lovar att återta kontrollen över välfärden

Publicerad 2021-11-05

Magdalena Andersson listar kampen mot kriminaliteten och klimatkrisen som sina högprioriterade frågor.

Den nya S-ledaren fick flest applåder när hon lovade att återta kontrollen över sjukvården och skolan.

– Vi ska skjuta till de resurser som krävs, vi ska ha trygga medarbetare och vi ska stoppa vinstjakten i välfärden, sa hon i installationstalet.

Den nyvalde S-ledaren skissade upp sina mest prioriterade politikområden i sitt installationstal på fredagsförmiddagen.

Talet varade en knapp timma och Andersson hann avhandla kritik mot riskkapitalism, vikten att hålla nere den globala uppvärmningen, skolan och välfärden.

En stor del ägnades åt brottsbekämpning och gängkriminaliteten. Andersson säger att hon tänker vända på varje sten för att lösa den akuta situationen där unga skjuter ihjäl varandra.

– En otillräcklig politik har lett till segregation och den har i sin tur lagt grunden för mycket av det våld som plågar Sverige.

Hon underströk att hon inte tvekar att skärpa straffen och bygga ut rättsväsendet för att stoppa utvecklingen. Hon sa också att kriminaliteten och gängbrottsligheten är inte isolerad från resten av samhället.

– Det ska var och en tänka på, som fixar husfasaden eller naglarna till orimligt låga priser, som beställer hemkörning av droger till en fest eller köper sex. Den som ägnar sig åt sådant är med och finansierar det våld som förgiftar vårt samhälle.

Magdalena Andersson under talet.

Krav på de som inte jobbar

När S-ledaren talade om integration och jobb betonade hon att det måste ställas krav på människor som står utanför arbetsmarknaden. Människor som är friska och arbetsförmögna ska jobba och inte gå på bidrag.

– Jag vill att alla arbetsföra som får ekonomiskt bistånd också ska möta en tydlig förväntan. Du ska lära dig svenska och arbeta ett visst antal timmar i veckan. Det ska samhället erbjuda dig som individ. För så funkar det i Sverige. Här får alla vara med och bidra, för alla behövs.

Magdalena Andersson anser också att det måste bli tydligare för de som invandrar till Sverige varför alla måste jobba. Att Sverige skiljer sig från andra länder där kvinnor förväntas vara hemma och arbeta gratis med att ta hand om barn och hushållet.

–Det vara glasklart för alla som kommer till Sverige att här i Sverige jobbar både män och kvinnor och bidrar till välfärden.

Magdalena Andersson fick blommor – och en kram – av Löfven efter talet.

100 miljarder på klimat

På klimatområdet vill Andersson att staten går in och stödjer lån till nya gröna investeringar med mångmiljardbelopp. Liknande förslag har MP tidigare lagt fram som ett krav.

– Jag vill se en kraftfull utbyggnad av statliga gröna kreditgarantier de kommande åren. Jag talar inte om miljoner, jag talar inte om någon enstaka miljard. Jag talar om minst 100 miljarder kronor nästa mandatperiod.

Hon kritiserade högerpartiernas klimatpolitik och dömde ut den som obegåvad och barnslig.

– Det är ett hyckleri på hög nivå. För samtidigt som den socialdemokratiskt ledda regeringen fördubblar klimatbiståndet kräver ju högern att biståndet ska minska.

Mest jubel bland åhörarna fick Magdalena Andersson när hon pratade om att stoppa eller begränsa vinstuttag i välfärden. Mer detaljer om vilken politik hon vill driva på området gick hon dock inte in på.

– Vi ska skjuta till de resurser som krävs, vi ska ha trygga medarbetare och vi ska stoppa vinstjakten i välfärden. Vi ska ta tillbaka kontrollen.