Sverige stödjer EU-kandidatur för Ukraina

Anja Haglund/TT

Owe Nilsson/TT

Publicerad 2022-06-17

Den svenska regeringen säger ja till Ukraina och Moldavien som kandidatländer till EU, enligt utrikesminister Ann Linde(S).

Ukraina och Moldavien bör få status som EU-kandidatländer, enligt den svenska regeringen.

Georgien lämnas däremot utanför.

– Vi säger ja till kandidatlandstatus för både Ukraina och Moldavien. Sedan kommer det att följa villkor innan man kan börja sätta igång förhandlingar, säger utrikesminister Ann Linde (S) i samband med EU-nämndens möte på fredagen.

Beskedet gäller förutsatt att EU-kommissionen ger samma rekommendation senare i dag, säger Linde.

De tre EU-tungviktarna Tyskland, Frankrike och Italien aviserade på torsdagen tillsammans med Rumänien att de vill att Ukraina genast ska godtas som kandidatland till unionen.

Inget carte blanche

Initiativet fick stöd av svenska Moderaternas och Liberalernas partiledare. Ulf Kristersson uppmanade Sveriges regering att driva linjen inför inför Europeiska rådets möte i nästa vecka.

På fråga varför Sverige ändrar sig om Ukraina som kandidatland svarar Linde:

– Vi har hela tiden sagt att förr eller senare är vi beredda att ge ja till kandidatlandstatus. Men först vill vi se vad kommissionen kommer fram till. Det är rimligt att det blir ja till kandidatlandstatus med villkor.

Hon betonar att det inte rör sig om något ”carte blanche”.

– Utan det kommer att vara krav på sådant som korruptionsbekämpning och mediefrihet innan man kan börja med själva förhandlingarna, säger Linde.

För Ukraina att bli medlem i EU kan enligt Linde ta ”många, många år”.

Tydlig signal

– Då måste man uppfylla krav på demokrati, rättsstatens principer, ekonomiska principer, icke-korruption. Men den tydliga signalen som Ukraina velat ha är att man blir ett kandidatland. Under förutsättning att det är kommissionens förslag ställer sig Sverige bakom detta.

Linde uppger att hon diskuterade detta med Ukrainas utrikesminister i onsdags.

Hon medger att Rysslands krig i Ukraina skyndat på processen.

– Jag skulle vilja säga att det är det, därför att den brutala aggressionen och det sättet som Ryssland för krig på i Ukraina har ju chockerat en hel värld, där man bryter mot krigets lagar. Att i det läget ge en så här tydlig signal till Ukraina är viktigt. Om det inte varit så här, är det möjligt att det hade tagit längre tid, säger Ann Linde.

Inte Georgien

Regeringen har inte en enig EU-nämnd i ryggen. Det finns partier som vill att även Georgien ska bli kandidatland. Ett av dem är Centern.

– Frågan om Georgien hänger fortfarande i luften. Från Centerpartiets sida är vi tydliga. Vi tycker att alla tre länder ska få kandidatstatus, säger partiets företrädare i EU-nämnden, Kerstin Lundgren (C).

– Det är viktigt att vi inte lämnar Georgien utanför. Det var det första land som drabbades av Putins imperiedrömmar 2008. EU och Sverige var för svaga i reaktionen på det angreppet, och nu måste vi vara tydliga och inte göra om misstaget, säger hon.

Utrikesminister Ann Linde ser problem med att ta med Georgien.

– Problemet med Georgien är att man nu gått kraftigt tillbaka när det gäller demokratiska principer och rättsstatens principer på ett sätt som är väldigt olyckligt, och vi tror att kommissionen kommer att ta upp detta och troligen kommer att säga att man först måste reda ut detta, säger hon.

Följ ämnen i artikeln