En död och en saknad efter fartygskrocken: ”Förmodligen hoppat ut”

Publicerad 2021-12-15

En person har hittats död och en saknas fortfarande efter den allvarliga fartygsolyckan i Östersjön i måndags natt.

Ett intensivt räddningsarbete pågår, man söker efter den försvunne besättningsmedlemmen och försäker även förhindra att bränsle läcker ut i havet.

En person har begärts häktad, misstänkt för grovt sjöfylleri och vållande till annans död.

Ett intensivt räddningsarbete har pågått sedan måndags natt när de två fraktfartygen krockat mellan Ystad och Bornholm i Östersjön. Danska Karin Høj kördes över av det nästan dubbelt så långa, brittiska, Scot Carrier.

Det blev en kraftig kollision.

Dykare har sökt igenom Karin Høj. En person har hittats död. En saknas fortfarande.

Men det är kallt i vattnet, säger Kustbevakningen under en presskonferens på tisdagseftermiddagen.

– Dörrarna var öppna till styrhytten. Förmodligen har han hoppat eller ramlat ur. Vi vet inte vad han hade på sig för kläder, om han var naken eller hade skyddsdräkt, säger Peter Ryman, stationschef på Kustbevakningen.

”Hade brutits sönder”

Karin Høj bogserades in till grundare vatten för att skyddas mot vågor och vind. Det gjorde det även dykandet lättare, enligt räddningsdykaren Erik Svensson.

– Det var väldigt god sikt på platsen i går under dykningen. De kunde till 99 procent säkerhet genomsöka bryggan på en minut. Nu lade de mycket mer tid än så. Det är väldigt väl genomsökt, säger Erik Svensson.

Hade fartyget legat kvar ute till sjöss hade det gått sönder.

– Hon hade brutits sönder. Man lade henne i lä. Det kanske just var det som var räddningen.

Grafik: Här krockade fartygen.

Sökandet avbrutet

På måndagseftermiddagen avbröt Kustbevakningen sökandet efter den försvunne danske besättningsmedlemmen. Polisen har tagit över arbetet, enligt Peter Ryman.

– Polisen har säkert ett ärende. Men om de aktivt letar vet jag inte, för var ska man leta?

Räddningsdykare Erik Svensson (th) och Peter Ryman, stationschef på Kustbevakningen (tv).

Bränsle läcker ut i havet

Det danska rederiet ska komma och ta hand om Karin Høj och vända henne på rätt köl.

– Är det så att hon börjar falla ner kommer vi försöka lägga henne på botten igen. Men då uppstår problemet när man ska lyfta henne och vända henne en gång till, säger Peter Ryman.

Strax efter klockan 15 på onsdagen meddelade Kustbevakningen att fartyget börjat sjunka, något som dock inte beräknas påverka bärgningsarbetet nämnvärt.

Samtidigt står det klart att bränsle har börjat läcka ut i havet. Kustbevakningen bevakar processen via flygplan.

Förmodligen handlar det om diesel. Enligt de första indikationerna handlar det inte om några större mängder, men vi kommer att låta flyget göra en kvalificerad bedömning, säger Peter Ryman.

Sökandet efter de två besättningsmedlemmarna pågick under hela måndagen.

Visste att de kört över fartyget

Experter har beskrivit kollisionen som ”Vilda västern”.

Det brittiska rederiet Scotline säger att besättningen visste om att de kolliderat med danska Karin Høj direkt efter olyckan – men Sjö- och flygräddningscentralen menar att fartyget inte vände tillbaka förrän de fick en uppmaning, enligt DN.

– Det får vi se i förundersökningen när man tar ut riktiga loggar och radarbilder, säger Peter Ryman.

Misstänkt häktad

Två personer har suttit anhållna efter olyckan.

En brittisk medborgare i 30-årsåldern misstänks för grovt sjöfylleri, grov vårdslöshet i sjötrafik och grovt vållande till annans död och en krotatisk medborgare i 55-årsåldern misstänkts för grovt sjöfylleri.

På onsdagseftermiddagen meddelade Kustbevakningen att den brittiske mannen kommer att begäras häktad. Den kroatiske mannen däremot släpptes under morgonen, isstankarna mot honom har försvagats, men kvarstår fortfarande.