FHM:s scenario: Hypotetisk variant i mars

Publicerad 2022-02-21

FHM:s nya scenarier pekar på en fortsatt minskad smittspridning framöver.

Samtidigt flaggar man för en ny hypotetisk virusvariant som kan dyka upp i mars.

– Därför är det viktigt att fortsatt ha hög beredskap inom hälso- och sjukvården, säger statsepidemiologen Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten presenterar två nya scenarier för våren som är tänkta att utgöra en hjälp för att planera vården.

Enligt scenario 0 bedömer man att smittspridningen minskar snabbt för att sedan plana ut i februari och hålla sig på låga nivåer fram till sommaren.

– Vi är i ett nytt läge i pandemin där det finns ett brett immunologiskt skydd i befolkningen, eftersom många är vaccinerade och har haft infektionen. Även om smittan skulle öka igen så är det osannolikt att många skulle drabbas av svår sjukdom, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

”Det är viktigt att man har en fortsatt hög beredskap inom hälso- och sjukvården och omsorgen”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell med anledning av att det kan komma en ny hypotetisk variant framöver.

Varnar för ny variant

I scenario 1 ser man en risk för en hypotetisk ny virusvariant som dyker upp omkring den 20 mars och är lika smittsam som omikron. Då kan smittspridningen öka under våren och nå en topp i mitten av maj.

– Därför är det viktigt att man har en fortsatt hög beredskap inom hälso- och sjukvården och omsorgen. En god följsamhet till hygienrutiner är grunden för att förebygga smittspridning. Genom att fortsätta med nationell övervakning och testning inom vård och omsorg kan vi se förändringar i smittspridning och vårdbehov, och även upptäcka nya virusvarianter, säger Anders Tegnell.

Fortsatt vaccinering väntar

FHM ser ingen anledning att vidta några nya åtgärder på grund av de uppdaterade scenarierna. Men enligt bedömningen lär det finnas ett fortsatt behov av vaccinering mot covid-19 under de kommande vintersäsongerna.

– Eftersom vi vet att vaccinet ger ett gott skydd, men att effekten avtar med tiden, så vill jag verkligen uppmana alla att ta sina rekommenderade doser. Ovaccinerade personer är fortsatt överrepresenterade både när det gäller sjukhusinlagda och iva-vårdade, säger Anders Tegnell.

FHM betonar dock att scenarierna inte ska ses som någon prognos. Eftersom rekommendationerna för testning ändrats finns ett stort mörkertal i smittspridningen som gör dem osäkra.