Varningen: Livsfarligt väder i västra Europa

Publicerad 2022-07-13

Tusentals brandmän i beredskap, risk för torka och hälsofara.

Under veckan väntas exceptionellt höga temperaturer i västra Europa.

”Katastrofala skador kan inträffa”, varnar Europas nationella vädertjänst.

Värmeböljan har fört med sig torka och extremhetta i västra Europa och kan innebära en livsfara för medborgare och turister som vistas i länderna.

Det varnar meteorologer för i Portugal, Italien, Storbritannien och Spanien. Där spås nämligen temperaturer på uppemot 50 grader.

I Portugal har nödläge utlysts, rapporterar Reuters. För att klara av de höga temperaturerna har landet nu höjt sin beredskapsnivå till sin tredje högsta av fyra nivåer.

Forskarens varning: Första tecknet på kollaps

Tusentals brandmän är satta i beredskap och människor uppmanas att göra allt de kan för att undvika att nya bränder startar.

Under beredskapstillståndet som gäller till minst fredag, har regeringen förbjudit allmänheten att besöka skogar som anses vara i riskzonen.

En kvinna fyller hinkar med vatten i Figueiras i Portugal, där invånarna försökte släcka en skogsbrand i tisdags.

Här kan hettan innebära livsfara

I Storbritannien har myndigheterna varnat för exceptionellt höga temperaturer, enligt den nationella vädertjänsten Met Office. De har utfärdat varningar av andra graden för extremhetta under både söndag och måndag på flera platser i landet – även norr om Manchester.

Hälsoeffekterna kan bli dramatiska och de slår mot hela befolkningen. Det är inte bara de som är mest känsliga för värme som kan drabbas, enligt varningen.

I Spanien varnar Europas nationella vädertjänst för exceptionellt varmt väder i flera regioner. Medborgare och besökare uppmanas att vidta försiktighetsåtgärder och att bara resa om det verkligen är nödvändigt.

”Extrema eller katastrofala skador på människor och egendom kan inträffa, särskilt för de utsatta eller i utsatta områden”, skriver dem på hemsidan.

I Italien har årets fjärde värmebölja medfört att floder riskerar torka ut. Längs Poslätten i norra Italien har utlyst nödläge i fem regioner. Där riskerar även floder att torka ut, vilket Aftonbladet tidigare skrivit om.

Italien har drabbats av torka. Här söker invånare nära Milan svalka i en kanal.

Ingen risk för oro här

Om den varma luften från sydvästra Europa kommer till Sverige går inte att förutspå ännu, enligt meteorologen Sofia Söderberg.

– Den kringliggande luftmassan blandar ut den heta luften och gör den kallare när den kommer mot nordost, säger hon.

Än behöver man som svensk inte vara orolig för att värmeböljan ska innebära någon större hälsorisk.

– I mitten på nästa vecka skulle det kunna bli varmare men det kommer att påverka oss i mindre utsträckning, säger hon.