Här bor 21 000 personer – 9 av 10 saknar skyddsrumsplats

Uppdaterad 2022-04-19 | Publicerad 2022-04-16

I Hammarby sjöstad i Stockholm bor 21 000 människor.

Men bara 1 700 av dem skulle få plats i områdets olika skyddsrum.

– Det finns många stora områden som saknar skyddsrum, och det behöver man titta på, säger Lars Gråbergs, handläggare vid MSB.

I dag finns ungefär 65 000 skyddsrum i Sverige som tillsammans har plats för sju miljoner människor. Alltså står tre miljoner invånare utan.

Här saknar 9 av 10 skyddsrumsplats

De sista statliga skyddsrummen byggdes 2002. Bostäder har dock fortsatt byggas och nya stadsdelar har uppkommit runt om i landet, främst i storstadsregionerna.

Hammarby sjöstad i Stockholm är ett sådant exempel. Här bor drygt 21 000 människor, men bara omkring 1 700 av dem skulle få plats områdets 15 olika skyddsrum.

– Det är klart att det skulle kännas tryggare om man hade ett skyddsrum i källaren, säger Lina Svärd, 33, som bor i området.

Lina Svärd och Malin Andersson.

– Jag har sagt att vi nog ska provgå den här sträckan någon gång och kolla var skyddsrummen finns. För att ha lite lugn i magen om det skulle hända någonting.

MSB: Alla ska inte få plats

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har tanken aldrig varit att skyddsrummen ska räcka till hela befolkningen, eftersom behovet bedöms variera beroende på region och ort.

I Hammarby sjöstad i Stockholm bor 21 000 människor. Bara 1 700 av dem skulle få plats i områdets olika skyddsrum.

– Man bygger skyddsrum där man ser att behovet av dem är störst. Man har utgått från förtätade statsmiljöer och liknande, säger Lars Gråbergs, handläggare vid MSB.

Han berättar att områden som inte har särskilt många skyddsrum sannolikt är platser där man har alternativa möjligheter att söka skydd, eller att risken i området inte är lika stor. Däremot ser myndigheten att det i dag saknas skyddsrum i nybyggda och förtätade områden.

Ett av de få skyddsrum som finns i Hammarby sjöstad.

– Det är inte bara Hammarby sjöstad, många städer har ju vuxit under åren. Det finns många stora områden som saknar skyddsrum, och det behöver man titta på.

Utredning ska se över beståndet

Våren 2021 tillsatte regeringen en utredning som ska titta på hur det moderna befolkningsskyddet ska vara utformat. Man ska bland annat se över hur stora skyddsrummen behöver vara och var de ska finnas, men också vem som ska ansvara för dem framöver.

– Sett utifrån de parametrar som styr skyddsrumssystemet så fattas det skyddsrumsplatser där det är förtätat. Enligt de strategierna skulle man behöva tillföra en del i befolkningsskyddet, säger Lars Gråbergs.

I höst ska utredningen vara klar.

– Skulle det vara så att man kommer fram till att det behöver byggas fler skyddsrum, så kan man göra det i efterhand.

De sista statliga skyddsrummen byggdes 2002. Bostäder har dock fortsatt byggas och nya stadsdelar har uppkommit runt om i landet.