Varannan pet-flaska är återvunnen

Publicerad 2022-02-11

På pet-flaskan du köper i butiken kanske det står ”panta mig igen” eller ”jag är återvunnen”. Men stämmer det verkligen?

Sverige är ett av de bästa länderna i världen på att panta pet-flaskor. Hela 88 procent av alla flaskor som såldes under 2020 åkte in i en pantmaskin, enligt Returpack.

Trots det består nytillverkade flaskor i genomsnitt av 50 procent återvunnen plats. Resterande 50 procent är gjord av olja och fossilgas, rapporterar Dagens Nyheter.

Det går inte att återvinna allt

Anledningen till detta är att material alltid förloras i samband med att det återvinns. Samtidigt ökar efterfrågan på produkter som säljs i pet-flaskor varje år. På bara sex år har försäljningen av flaskorna ökat med 23 procent.

Sara Bergendorff, materialspecialist på Returpack, uppger till DN att cirka 10 procent av den pant som samlats in är färgad och därför sorteras bort. Ytterligare 10 procent försvinner i förädlingsprocessen. Vissa delar av plasten återvinns också och blir till andra produkter. Dessa faktorer bidrar till att det är helt omöjligt att uppnå full cirkularitet.

Det kan dock förekomma flaskor som är 100 procent återvunna, men samtidigt produceras lika många flaskor med helt nytt material.

Sverige återvinner exceptionellt mycket

Om man jämför Sverige med resten av EU framtår dock 50 procent återvunna pet-flaskor som exceptionellt bra. Enligt branschorganisationen The European PET Bottle Platform (EPBP) återvinns i genomsnitt 11 procent av alla PET-flaskor i EU. Det finns även ett uttalat krav att minst 30 procent av alla producerade flaskor i EU-länder ska återvinnas till 2030.

Pet-flaskor är också den plast som vi är bäst på att återvinna. I Sverige återvinns endast 15 procent av hushållens plastförpackningar enligt Förpackningsinsamlingen (FTI).

Följ ämnen i artikeln