SAS sålde biljetter som redan sålts

Uppdaterad 2022-05-30 | Publicerad 2022-05-28

Ricardo Perez Spanienresa med SAS ställdes in.

Sen såg han samma flight på nätet – med fyra gånger så dyra biljetter.

– Jag kan ju inte köpa en biljett som inte finns, säger han.

Ricardo Perez, 55, skulle åka till Alicante tillsammans med sin fru i juni. Han bokade redan i mars för att vara säker på att få ett bra pris på resan och valde SAS.

Kort innan han ska åka hör flygbolaget av sig och säger att hans flyg har blivit inställt och hans resa ombokad. Han fick veta att han ska mellanlanda i norska staden Bergen – i åtta timmar.

– Det är jättekonstigt, jag har aldrig varit med om nåt sånt förut, säger Ricardo Perez.

990 kronor per person kostade flygresan, som flygbolaget nu menar är inställt. Ricardo tycker att åtta timmar är lång tid att vänta och bestämmer sig för att reda ut vad det är som har hänt.

Efter lite eftersökningar på nätet inser han att hans resa fortfarande finns kvar, men att samma biljett, samma tid, nu kostar 4 500 kronor per person. Han ringer upp SAS och frågar vad som hänt.

– Det känns så dumt, jag kan ju inte köpa en biljett som inte finns säger han.

En medarbetare på SAS förklarar att hans flight blivit inställd. När han säger att han ser att det fortfarande går att boka samma flight till ett dyrare pris ber hon att få återkomma.

Bara en timme därpå ringer kvinnan tillbaka och meddelar att flighten blivit återinsatt och att de kommer att åka samma rutt som de bokat från början.

Ricardo säger att han frågade vad som hänt om han inte ringt. Han ska då ha fått svaret han ”fått göra mellanlandningen i Bergen”.

Ricardo Perez, 55.

”Det är djungelns lag”

Även om problemet åtgärdades i Ricardos fall vill han berätta om det inträffade för att fler ska få kännedom om att man kan behöva höra av sig för att se till att få rätt flight.

– Jag tänker på de andra som drabbats. På de äldre som inte är så bra på teknik, de som inte behärskar språket eller någon som mår dåligt som kanske inte orkar ringa. Det gör mig förbannad, säger han.

Ricardo tycker inte att det som skett är okej. Han menar att det är ett sätt för SAS att tjäna mer pengar på att sälja biljetterna dyrare.

– Ingenting förvånar när det kommer till pengar, det är djungelns lag, var är den lilla konsumentens rätt mot ett så stort företag?

Ricardo och hans familj åker ofta till Spanien eftersom de har hus där, men de litar inte längre på SAS. Han är rädd att råka ut för en liknande ombokning igen.

– Förtroendet är helt kört i botten, säger han.

SAS dementerar

Enligt SAS kommunikationsdirektör Karin Nyman beror ombokningen troligen på ett slags systemfel som gjort att en del kunder inte syns i systemet.

– Det kan vara så att flyget har kancellerats och sedan har man satt in flyget igen. Då har inte systemet känt av kundnumret, och därför blir de inte återinsatta på sin originalflight, säger hon.

Karin Nyman menar att det troligtvis endast gäller ett fåtal fall, och förtydligar att SAS känner till problemet och utreder vad som har hänt.

– Det är svårt att säga vad som skett i just det här fallet, men kunden har ju fått hjälp så ett fel har vi identifierat. Att vi skulle göra det för att sälja dyrare biljetter kan jag totalt dementera, säger Karin Nyman.

Följ ämnen i artikeln