Kaos när piloter slogs vilt i luften: Gav mig en örfil

Publicerad 2022-08-29

Strax efter att planet lyft utbröt kaos i cockpit.

Piloterna från Air France skrek, drog i varandra och slogs.

Tumultet i luften avslöjas nu efter en rapport som skakar flygbolaget.

Smockan hängde, bokstavligen, i luften på flighten mellan Genève och Paris i juni år.

Bråket i cockpit på Air France-planet avslöjas i samband med en större granskning kring det franska flygbolagets piloter.

Det var strax efter att planet av typen Airbus A320 lyft från flygplatsen i Genève och fortfarande steg mot marschhöjd som tumultet uppstod, skriver La Tribune.

Kastade träföremål

Piloterna ska enligt uppgifterna ha hållit varandra i skjortkragarna och möjligen ha slagit varandra innan oväsendet från cockpit fått kabinpersonalen att rusa in.

Den ene piloten säger i den följande utredningen att ett ”oavsiktligt slag” ska ha fått bråket att eskalera. Den andre menar att det var en ”avsiktlig örfil”.

En av piloterna uppger att kollegan kastade ”ett föremål av trä” i hans ansikte.

För att lugna ner situationen och säkerställa passagerarnas säkerhet fick en i kabinpersonalen sitta kvar i cockpit under hela den 75 minuter långa flighten.

Planet landade i Paris utan att någon mer dramatik inträffade ombord.

Cockpit på ett Air France-flyg. Arkivbild.

Rapport kritiserar säkerheten

En talesperson från Air France bekräftade uppgifterna under söndagen.

– Incidenten fick ett snabbt slut och påverkade inte uppträdande eller säkerhet på flighten som fortsatte normalt, säger man från flygbolaget och uppger att bägge piloter stängts av i väntan på ett ledningsbeslut om deras framtid efter utredningen.

Det framgår inte av rapporteringen i fransk media vad som utlöste bråket.

Men uppgifterna om tumultet i cockpit kommer samtidigt som en kritisk rapport från det franska luftfartsverket BEA publicerats.

Där menar man att en del av Air France 4 000 piloter har ”anammat en kultur där man inte tar betydelsen av strikta säkerhetsföreskrifter på allvar”.

Gör egen granskning

Fokus i rapporten ligger på en flight mellan Brazzaville och Paris i december 2020 där en bränsleläcka upptäcktes i en motor.

Piloterna ändrade planets kurs, men stängde inte av den aktuella motorn eller landade på första bästa flygplats som föreskrifterna säger.

Planet landade säkert i Tchad, men motorn kunde ha fattat eld på grund av piloternas agerande, menar BEA i rapporten.

I rapporten återges också tre liknande händelser under de senaste åren och det franska luftfartsverket menar att vissa piloter agerar efter eget huvud snarare än vad som återfinns i säkerhetsföreskrifterna.

Air France uppger att man nu ska göra en större säkerhetsgranskning och att man ska följa luftfartsverkets rekommendationer kring piloternas träning.

Air France Airbus A320.

ANNONS