Amerikanskt bombflyg övade med skarpa bomber i Sverige

Amerikanskt bombflyg av typen B-52 flög i dag in över svenskt luftrum och genomförde en unik övning.

Planen leddes in av svensk försvarspersonal på marken – och fällde skarpa bomber mot mål på Vidsel skjutfält i Norrbotten.

– I det här läget så blir det vi gör en signal till Ryssland, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Svenskt Gripen-plan och en amerikansk B52. Bild från i februari då en liknande övning genomfördes
Svenskt Gripen-plan och en amerikansk B52. Bild från i februari då en liknande övning genomfördes

Försvarsmakten beskriver övningen som unik – sedan försvaret börjat öva med amerikanska flygvapnets Bomber Task Force har skarp ammunition aldrig tidigare använts på svensk mark.

– Svenska markförband har under torsdagen lett in amerikanskt bombflyg över svenskt territorium och övat bekämpning av markmål med skarp ammunition. Ett antal bomber har släppts mot simulerade markmål på Vidsel skjutfält, säger Erik Karlsson, pressekreterare på Försvarsmakten.

De amerikanska bombplanen eskorterades in i svenskt luftrum av Gripen-plan och typen av bomber som amerikanerna fällde är GBU-31.

– Det är första gången sedan vi började öva med Bomber Task Force som skarp ammunition har använts.

Försvarsminister Peter Hultqvist kopplar övningen till de säkerhetsförsäkringar som USA gett till Sverige under den pågående Nato-processen.

– Vi har två B52:or som har flugit in i norra Sverige vid Vidsel och genomfört övningsverksamhet med svenska luftstridskrafter och med svensk marktrupp. Det här ingår i den typ av säkerhetsförsäkringar som vi har under den här perioden nu då väntar på att få det fullständiga Nato-medlemskapet, säger Peter Hultqvist.

B52 ”Stratofortress” från Bomber Task Force i North Dakota. Bild från i februari då en liknande övning genomfördes
B52 ”Stratofortress” från Bomber Task Force i North Dakota. Bild från i februari då en liknande övning genomfördes

Är det en markering mot Ryssland?

– I det här läget så blir det vi gör en signal till Ryssland, så enkelt är det ju. Det handlar i grunden om att vi har vänner som är beredda att leva upp till sådana här säkerhetsförsäkringar, säger Peter Hultqvist.

Försvarsministern beskriver övningen som en säkerhetspolitisk signal.

– I det läge som vi befinner oss i blir det här att ingå i de säkerhetsförsäkringar som är. Man visar närvaro, man övar med våra förband och sänder därmed den säkerhetspolitiska signalen, säger Peter Hultqvist.

– Det här betyder att vi kan öva interoperabilitet med ett av de stridsplan de har som tydligast markerar avskräckning. Det innebär att man övar att samverka mellan olika länders förband och det är väldigt viktigt för oss.

Bombplanen från amerikanska flygvapnet av typen B-52 Stratofortress flög enligt uppgifter till Aftonbladet in över Atlanten från North Dakota, USA, under natten.

Enligt uppgifter på sociala medier och civila flygövervakningstjänster genomfördes lufttankning av planen över norra Atlanten på morgonen innan de fortsatte mot Sverige över Norge.

– Vi har samarbetat med det norska flygvapnet över norskt luftrum. Så det har varit svenska Gripen-plan och norska plan och amerikanska B52:or, säger Erik Karlsson på försvaret.

PLUS: Så rustas armén för att möta det ryska hotet

Övade senast i februari

De amerikanska planen hör till amerikanska flygvapnets Bomber Task Force som är stationerade på Minot-basen i North Dakota. En liknande övning genomfördes senast i Sverige samma dag som Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina, den 24 februari. I den övningen ledde svensk markpersonal in de amerikanska B-52:orna för bombfällning på Älvdalens skjutfält i Dalarna.

– Svenska markförband har övat gemensam bekämpning av markmål med våra amerikanska samarbetspartners. Det innebär att vi pekar ut mål på marken som de amerikanska bombplanen sedan bekämpar, sa då generallöjtnant Michael Claesson, Försvarsmaktens insatschef.

Övningarna och samarbetet med USA är beslutade av riksdagen och regleras av flera avtal mellan länderna.

Publisert:

LÄS VIDARE