Göran Perssons okända skogsklipp: aktier för 100 miljoner

Publicerad 2022-08-19

Förre statsministern Göran Perssons byte från politiken till näringslivet blir alltmer lönsamt.

2015 hoppade han av jobbet som ordförande för statliga Sveaskog och tog klubban i Greengold, ett skogsföretag med en rad finanskändisar som ägare.

Göran Perssons aktier i bolaget är nu värda över 100 miljoner och hans förmögenhet närmar sig 200 miljoner.

Göran Persson blev 2008 ordförande i Sveaskog, ett jobb som han lämnade 2015. 

Till Aftonbladet sade Göran Persson då att han kände sig färdig med uppdraget och att han behövde mer tid till att bygga ut gården Torp i Sörmland för att få plats med fler djur. 

Men Göran Persson, som själv äger skog, lämnade inte industrin. I stället hoppade han över till Greengold, ett bolag som grundats av svensk-rumänen Sorin Chiorescu och som investerar i skog med fokus på Europa. Över hälften av bolagets skog ligger i Rumänien, men bolaget äger också i Storbritannien, Finland och Sverige.

PLUS: Sparekonomens 8 tips till nybörjare på börsen

Göran Persson avgick från Sveaskog i juni 2015. Bara en månad senare, i juli samma år klev han in i Greengold som rådgivare och partner. Sedan 2018 är han styrelseordförande.

”Sedan 2015 har den tid jag tidigare la på Sveaskog ägnats åt Greengold. Jag ser inga konflikter med mitt tidigare uppdrag”, skriver Göran Persson i ett mejl till Aftonbladet.

Värderas till drygt 6 miljarder

Ekonomiskt har det blivit en vinstlott.

Grundaren och vd:n Sorin Chiorescu uppger för Aftonbladet att Greengold Group i dagsläget värderas till drygt 6 miljarder kronor och är helt obelånat.

 Enligt ägartjänsten Holdings äger Göran Persson via sitt bolag Baven AB 1,7 procent av bolaget, en post som därmed är värd drygt 100 miljoner.  

Enligt tidningen ATL köpte han redan 2015 in sig med fem procent av aktierna i ett bolag som senare gick upp i den nya koncernen. Samma år redovisade Baven AB inköp av värdepapper för 4,4 miljoner. 

Exakt hur mycket Göran Persson investerat i bolaget vill han inte svara på:

”Jag gick in i bolaget 2015 och har sedan dess löpande investerat i bolaget. Investeringarna var störst tidigt i perioden. Investeringarna har gjorts på samma villkor som andra investerare haft”, kommenterar Göran Persson.

Tidigare socialdemokraten Anders Sundström

Flera kändisar i bolaget

Det står klar att värdet på Greengold ökat snabbt. 2018 var hela företaget värt 670 miljoner kronor enligt Holdings, idag är det alltså nästan tio gånger högre.

När det gäller värderingen hänvisar Göran Persson till Sorin Chiorescu men säger:

”Framgången är ett resultat av ett skickligt team som finns spritt i sju europeiska länder. De 70 000 hektar skog vi äger förvaltar vi också själva”.

Förutom en tidigare statsminister är en lång rad kändisar i finansvärlden delägare i skogsföretaget. Näst största ägare är it-investeraren Staffan Persson, Unibets grundare och miljardären Anders Ström är delägare liksom Peab-familjen Paulsson. Entreprenören Torsten Jansson, gift med s-profilen Ulrika Messing och Göran Perssons tidigare regeringskollega Anders Sundström är andra kända namn.

För några år sedan avslöjade tidningen ATL att skog som Greengold köpt i Rumänien av ett österrikiskt företag påstods vara stulen genom bedrägerier. Greengold har avvisat alla anklagelser. 

Den lyckade aktieaffären i Greengold innebär ytterligare ett tillskott till den starka privatekonomi Göran Persson fått sedan han lämnade politiken. 

Förutom aktierna i skogsbolaget äger Göran Persson via Baven AB aktier för drygt 6 miljoner i Swedbank, där han är ordförande, samt i företaget Scandinavian Biogas för 2 miljoner.

Göran Persson och hans fru Anitra Steen

Bolagets tillgångar: 140 miljoner  

Enligt Baven AB:s årsredovisning för 2021 hade bolaget, som Göran Persson äger tillsammans med sin fru Anitra Steen, vid årsskiftet tillgångar bokförda till 73 miljoner, varav knappt 42 miljoner i värdepapper. 

Men bara marknadsvärdet på Greengold, Swedbank och Scandinavian Biogas är alltså närmare 110 miljoner, vilket gör att det verkliga värdet på bolagets tillgångar är cirka 140 miljoner. 

Till det kommer gården Torp med den numera riksbekanta herrgårdsbyggnaden, jordbruksmark och 168 hektar skog. Enligt Lantmäteriet uppgår taxeringsvärdet på byggnader och mark till 22 miljoner, men en marknadsvärdering som Dagens Industri lät göra 2009 pekade på en prislapp kring cirka 40 miljoner. 

PLUS: LISTA: Så mycket tjänar alla i riksdagen

Sedan dess har värdet på fastigheter i Sörmland fördubblats. Även priserna på skog har stigit kraftigt. Totalt har Göran Persson och Anitra Steen tagit ut lån på 15,5 miljoner enligt Lantmäteriet. Om gården följt med marknaden bör den ha stigit i värde till 70-80 miljoner och parets förmögenhet landa på närmare 200 miljoner kronor. 

Ingen risk för skattechock

Och någon skattechock behöver Göran Persson inte oroa sig för.

Nuvarande partiledaren Magdalena Andersson har inga planer på att återinföra vare sig fastighetsskatt eller förmögenhetsskatt. Däremot har hon flaggat för en så kallad beredskapskatt för att finansiera försvarssatsningar, riktad mot höginkomsttagare.

En kategori som Göran Persson tillhör med marginal. 2021 sjönk visserligen omsättningen i Baven AB till 3,9 miljoner, men vinsten efter skatt landade på 7,1 miljoner. 

Dessutom deklarerade Göran Persson för en inkomst av tjänst på 5,8 miljoner enligt Skatteverket. 

Förutom i Swedbank är han också ordförande i statliga gruvjätten LKAB samt rådgivare på pr-firman Lumo Advise AB.