Kontaktledning rasade efter konfettibomb: ”Livsfarligt”

Publicerad 2021-11-16

Firandet  med konfetti på perrongen i Söderhamn resulterade i att en kontaktledning föll. Flera tågresenärer fick ta in på hotell på grund av strömavbrottet. Arkivbild.

Sällskapet hade samlats på tågperrongen i Söderhamn för att fira en inkommande resenär med konfetti.

Men konfettibomben orsakade kortslutning och kontaktledningen föll ner på perrongen.

– Det hade kunnat gå fruktansvärt illa, säger polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin.

Det började illa. Sedan blev det värre.

De drygt 160 resenärerna skulle resa med SJ-tåget från Stockholm till Sundsvall på måndagskvällen. Tåget var redan försenat på grund av kopparstölder utanför Gävle. När tåget anlände till första stoppet – Söderhamn – var det 100 minuter efter utsatt tid.

Då brakade kontaktledningen ihop. Ett sällskap hade samlats på perrongen för att fira en person som kom med tåget – och sköt av ett konfettirör med aluminiumslingor vid tågets ankomst.

Aluminiumkonfettin träffade kontaktledningen och kortslutning uppstod. Därefter ska kontaktledningen brunnit av och fallit ner på perrongen.

– Det hade kunnat gå fruktansvärt illa. Det var ren tur att ingen blev träffad av kontaktledningen, säger polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin.

Fick ta in på hotell

Strömmen var sedan bruten resten av kvällen. Ett diesellok kallades in för att frakta tåget till en strömsäker plats.

SJ fick beställa fyra extrabussar för att frakta resenärerna till sina respektive destinationer. Men bussarna dröjde och många resenärer fick i stället ta in på hotell.

– I och med att det hände ganska sent på kvällen bröts deras anslutningar. Några resenärer blev fast och vi fick köpa hotellrum till dem i Söderhamn, säger Dan Olofsson på SJ:s pressjour.

Tur i oturen var att tåget var det sista som skulle köra sträckan för kvällen. Kontaktledningen ska ha lagats under natten och tågtrafiken flyter på som vanligt.

Tagit konfetti i beslag

Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet och tagit konfettiröret i beslag. Ingen person är i nuläget gripen.

– De firande personerna hade lämnat platsen när vi anlände, säger Jansson Klarin.

Det är 16 000 volt i kontaktledningarna.

– Det är ju livsfarligt, säger Jansson Klarin.

Följ ämnen i artikeln