Så kan extremhettan i Sibirien bli en mardröm för Putin

Uppdaterad 2022-05-18 | Publicerad 2022-05-17

Väldiga skogsbränder härjar i Sibirien.

Men den ryska militären – som ska hjälpa med släckningsarbetet – är upptagna med att invadera grannlandet Ukraina.

Nu drar ännu en våg av extremhetta in.

Bränderna i Sibirien uppges ha dödat minst tio personer bara under maj. Bland annat två barn i byn Talashanka i Krasnojarsk-regionen.

Över regionhuvudstaden med samma namn svepte brandröken in som en tjock, ogenomtränglig grå dimma – mättad på sotiga partiklar, skadliga för människor och natur. Hundratals byggnader har förstörts.

Bränderna härjar nu på stäpper och i barrskogar och är redan så omfattande att de kan ses från rymden, genom Copernicus Sentinel 2-satellit.

Ryska myndigheter har tvingats utfärda undantagstillstånd och har upprättat tillfälliga skydd dit drabbade kan söka sig för att få sjukvård och psykologiskt stöd.

Enligt guvernören i Krasnojarsk Alexandre Uss förvärras nödläget av våldsamma vindar på uppemot 40 meter i sekunden, som vräker ner träd och elledningar, driver lågorna framför sig och gör brandbekämpning från luften omöjlig.

– Vi har kallat på hjälp från grannterritorier, säger han, enligt al-Jazira.

Bilden är från ett annat tillfälle.

Halva Sverige brann ner

Skogsbränder har alltid varit en del av Sibiriens ekosystem. Men klimatförändringarna har de senaste åren gjort marken varmare och torrare. Något som gör bränderna fler. Och farligare.

Hittills i år har 4 000 bränder upptäckts på en yta stor som Gotland. Det är illa, men ännu inte i närheten av fjolårets bränder, som var de värsta som uppmätts. Då brann en yta stor som nästan halva Sverige ner, enligt miljöorganisationen Greenpeace.

Något som bedöms ha skickat ytterligare 16 miljoner ton koldioxid ut i atmosfären.

Fast i Ukraina

Den ryske presidenten Vladimir Putin beordrade på tisdagen lokala myndigheter att göra mer för att förhindra bränderna från att sprida sig.

– Vi kan inte låta situationen från förra året upprepas. Vi måste bekämpa bränderna mer effektivt, systematiskt, konsekvent och förbättra kvaliteten och nivån på alla typer av förebyggande åtgärder, sa krigspresidenten, enligt CNN.

Problemet är att det kan vara lättare sagt än gjort.

Brandbekämpningen var en mardröm redan i fjol. Sedan dess har Putin själv beordrat en invasion av grannlandet Ukraina. Något som gjort att stora delar av hans militär, som har en nyckelroll i släckningsarbetet, befinner sig där. Liksom helikoptrar, drönare och annan utrustning som behövs. Utöver det bedöms sanktionerna mot landet i krigets spår förvärra släckningslogistiken ytterligare.

Rysslands president Vladimir Putin kan tvingas omprioritera invasionen, enligt bedömare.

Mer extremhetta

– Det råder ingen tvekan om att Ukraina har inneburit ett enormt tapp på markresurser för Ryssland. Många soldater har flyttats utanför landet. De som kommer tillbaka är ganska illa åtgångna. Det kommer att bli svårare att bekämpa bränderna, säger överste Mark Cancian, senior rådgivare vid amerikanska Center for Strategic and International Studies till Washington Post.

Den närmaste tiden förväntas en extrem hetta – med temperaturer på upp till tjugo grader–  över de normala lägga sig över delar av Sibirien. Något som ytterligare driver upp brandrisken.

Updated forecast d7 18.05.2022 12h Ongoing hell over 🇷🇺 , beginning tomorrow and expanding in D7 🔥20C over avera…
https://t.co/tx89iflvJ1

Kan tvingas omprioritera

Om bränderna ytterligare förvärras och den nationella stabiliteten hotas kan Putin tvingas prioritera om, bedömer Max Bergmann, vid Center for Strategic and International Studies in Washington, enligt DW.

I ett sådant läge kan han tvingas styra över resurser från invasionskriget i Ukraina till Sibirien, från en kris som är självförvållad – till en som är global.