Franska lönnkrogar avslöjade med dold kamera – ministrar utpekade

Uppdaterad 2021-04-06 | Publicerad 2021-04-05

Med dold kamera avslöjas lönnkrogarna i Paris.

Menyn kostar minst 1 600 kronor per person och munskydd är förbjudna.

Avslöjandet sker mitt i Frankrikes tredje lockdown och utreds nu av polis.

– Den här veckan har jag ätit på två eller tre hemliga restauranger med flera ministrar, säger en gäst i filmen.

Sedan i lördags är skolor och icke nödvändiga butiker stänga. Utgångsförbud råder mellan 19 och 06. Medborgarna får bara ta sig max 10 kilometer från hemmet.

Den nya nedstängningen ska gälla i fyra veckor för att bromsa smittspridningen och minska trycket på sjukvården i Frankrike. På söndagen fick 5 341 covid-patienter intensivvård i landet, uppger BBC.

Kyparen: Här finns inte covid

Avslöjandet från tv-kanalen M6 om hemliga lyxkrogar i Paris slog ner som en bomb. Reportern poserar som gäst och filmar sitt besök på en lönnkrog med dold kamera.

Den hemliga lokalen ligger i ett flerfamiljshus och har persiennerna nerdragna. En kypare hörs säga till reportern:

– Folk som kommer hit har inte munskydd. När du väl har kommit in här finns inte covid längre.

Caviar, champagne, menus de grands chefs et retrait du masque obligatoire...Nos journalistes ont pu pénétrer dans c…
https://t.co/ckV5fNEaM8

Enligt reportaget startar lyxmenyn på 160 euro (drygt 1 600 kronor) per skalle och sträcker sig upp till 490 euro (drygt 5 000 kronor). På en annan lönnkrog som filmas i reportaget betalade gästerna 220 euro per person. Vissa av dem kindpussades, i strid med alla restriktioner.

En kvinnlig gäst hörs säga att det är hennes tredje lönnkrogsbesök på en vecka och att hon ätit hemliga middagar med flera ministrar.

Vreden växer i sociala medier

M6 twittrade under måndagen ut en länk med rubriken ”kaviar, champagne, stjärnkrögarmenyer och munskyddsförbud”.

Nu sprids hashtagen  #OnVeutLesNoms (”vi vill ha namnen”) på Twitter och den folkliga vreden växer.

– Om det finns ministrar eller förtroendevalda som har brutit mot reglerna måste de bötfällas och straffas som alla andra medborgare, säger Marlène Schiappa, minister för medborgarfrågor, till radiokanalen Europe1.

Reportaget fick omgående fransk polis att inleda en brottsutredning, beordrad av inrikesminister Gérald Darmanin. Han kallade uppgifterna i filmen ”totalt oacceptabla”.

– Om videon är äkta måste de här människorna bli åtalade och, föreställer jag mig, dömda för att ha organiserat sådana här middagar, säger han.

Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin.

Så mycket kan de få böta

Ministern jämförde med att polisen dagliga avbryter stora grillfester i arbetarområden och sa att samma regler gäller även i Paris mer fashionabla stadsdelar.

– Vi har inte två sorters medborgare: De som får festa och de som inte får det, säger han enligt BBC.

De ansvariga bakom krogarna – och potientiellt varje gäst som identifierad – riskerar ett års fängelse och böter på motsvarande 155 000 kronor för att ha utsatt andras liv för fara. Utöver det finns böter på vardera knappt 1 400 kronor för brott mot utegångsförbud respektive masktvång.