Jennifer, 29, debuterar med feelgood om klimatångest

Publicerad:
Uppdaterad:
”Hon bestämmer sig för att bli miljömedveten men är till en början otroligt fokuserad på helt fel saker”, säger Jennifer Berglund om huvudpersonen Frida.
Foto: Pressbild/Oskar Berglund
”Hon bestämmer sig för att bli miljömedveten men är till en början otroligt fokuserad på helt fel saker”, säger Jennifer Berglund om huvudpersonen Frida.

NYHETER

Klimatångest och kärlek. Jennifer Berglunds bokdebut är en lättsam berättelse om tunga ämnen som tar avstamp i en miljöresa.

– Att leva mer miljövänligt är något många brottas med, säger författaren.

En kväll, under en stressig stund av matlagning, kom barnmorskan Jennifer Berglund, 29, på idén att skriva en roman. Den skulle handla om en tjej som vill bli mer klimatsmart, men som till en början fokuserar på helt fel saker, stirrar sig blind på detaljer, etisk tandtråd och återvunnen polyester. Silar mygg och sväljer kameler, så som Jennifer Berglund själv beskriver det.

Några månader senare var boken med titeln Klimatsmart och fullständigt förvirrad färdigskriven och antogs kort därefter av förlaget Saga Egmont.

Berättelsen börjar med något som är välbekant för många vid det här laget: en hemester i Sverige. I romanens centrum står Frida, en välvillig men kanske lite tunnelseende protagonist, berättar Jennifer Berglund.
– Hon bestämmer sig för att bli miljömedveten men är till en början otroligt fokuserad på helt fel saker. När hon åker på sin hemester till den lilla byn Vendel blir hon kär i hyresvärdinnas son. Problemet är att hon redan har pojkvän.

Feelgood om klimatångest

Jennifer Berglund ser att klimatlitt håller på att bli en allt större genre. Utbudet av av lättsamma klimatberättelser är dock ännu skralt – ofta handlar det om dystopisk klimatfiktion. Men hon ville skriva en feelgood, nära den vanliga människan som försöker leva miljövänligt.
– Man ser att det kommer att allt fler böcker som behandlar det ämnet, det är något många brottas med.

Hur har din egen klimatresa varit?
– Den har varit ganska lik karaktären Fridas resa. Jag läste på mycket, blev livrädd för allt, vill göra varenda liten sak rätt. Tills jag insåg att det viktigaste som privatperson är att ändra på sikt, förändra de större sakerna.

Författare och barnmorska

Det är först på senare år som det har slagit Jennifer Berglund att ge ut en bok.
– Jag har verkligen inte hållit på med skrivande på det sättet tidigare, men jag har alltid läst otroligt mycket. Jag har aldrig egentligen suttit och skrivit på fritiden förrän jag kom på att jag skulle skriva en roman. Först skrev jag en ungdomsbok som inte publicerats och sen manuset till Klimatsmart och fullständigt förvirrad.

Samtidigt arbetar Jennifer Berglund som barnmorska. En kombination av yrken som hon är tillfreds med, även om det bitvis är tufft.

– Det är två väldigt olika yrken, samtidigt är det just det som är roligt, att de skiljer sig så mycket åt. När jag skriver är jag helt fri och arbetar helt själv. Arbetet som barnmorska är socialt och regelstyrt. Jag får på något sätt en mix av båda världarna.

Att debutera under pandemin innebär att författarsamtal och möten med publiken försvinner. Något som är inte odelat negativt för just henne, förklarar debutanten.

– Det är klart att det är lite tråkigt, att man går miste om den här riktiga debuten. Men det är lite både och. Det passar mig ganska bra, att det är digitalt. Hittills har jag fått fina recensioner och glada läsare har hört av sig. Nu har jag en fristående uppföljare på gång.

Publicerad:

LÄS VIDARE