Benjamin Netanyahu

Netanyahu säger sig utsatt för valfusk – varning för kaos

Av: 

Johan Edgar

NYHETER

Benjamin Netanyahu, 71, känner sig lurad på segern.

Han kallar valet för det ”största bedrägeriet någonsin”.

Samtidigt varnar säkerhetspolisen för att politisk ilska kan utlösa våldskaos i landet.

Det är ordval och anklagelser inom israelisk politik som ekar bekanta efter ett halvår av strider och bråk i USA.

Benjamin Netanyahu var nära allierad med Donald Trump under dennes år i Vita huset. Relationen svalnade när Netanyahu gratulerade Joe Biden till valsegern, efter att ha väntat lite längre än andra världsledare.

Men premiärministern hade ett foto med Donald Trump som profilbild på sitt Twitter-konto långt in i januari, då han bytte mot en bild där han får en vaccinspruta.

Och nu har de båda under samma dygn sagt sig blivit utsatta för ”det värsta bedrägeriet någonsin”.

Värsta fusket någonsin

Tidigt under söndagsmorgonen stod expresident Trump i talarstolen i Greenville i North Carolina och kallade utgången i det amerikanska valet 2020 för ”århundradets brott”.

– Valet var en skam, sa han inför jublande republikaner och hävdade att ”Demokraterna byter så många valsedlar de behöver för att vinna” och att ”många dåliga saker inträffade under valnatten”.

Trump under sitt ”comebacktal” i söndags morse (svensk tid).

Några timmar senare under söndagen höll Israels nyligen besegrade premiärminister tal för partivänner i Likud. Och Benjamin Netanyahu hade ett liknande budskap till anhängarna.

Mycket av rapporteringen i internationell press om hans utspel jämförs med Donald Trumps attacker mot valet.

– Vi har sett det största valfusket i landets historia, enligt mig det värsta i någon demokrati någonsin, sa Netanyahu under söndagen.

– Det är därför folk med all rätt känner sig bedragna och nu svarar. De får inte tystas.

En som redan tystats på sociala medier är premiärministerns son Yair. Han har fått konton på sociala medier nedstängda efter att ha delat ett inlägg där hemadressen till en parlamentsledamot funnits med.

Denne är en av de ledamöter som Netanyahus allierade pressat att rösta mot den nya koalitionen, skriver LA Times.

Varnar för möjligt våld

Tongångarna har varit hårda i Israel sedan i onsdags kväll då en mängd partier i parlamentet Knesset gick samman och gjorde upp i en koalition för att tvinga bort Benjamin Netanyahu.

Under lördagen gjorde Nadav Argaman, chef för den israeliska säkerhetspolisen Shin Bet, ett ovanligt uttalande där han varnade för ”en kraftig ökning av våldsam och anstiftande retorik på sociala medier”.

Detta menar polischefen kan ”förstås av vissa grupper eller individer som en tillåtelse att begå illegala våldshandlingar som kan kosta liv”.

Nadav Argaman uppmanar politiker och meningsmotståndare att gå ut och aktivt fördöma uppmaningar om våld efter det hetsiga valet.

Netanyahus politiska motståndare och delar av den israeliska pressen tolkar orden som en varning till den 71-årige avgående premiärministern, skriver The Guardian.

I talet under söndagen sa Netanyahu att han fördömer alla uppmaningar till våld – men att han är den som är utsatt för en ”allvarlig kampanj” och beskriver koalitionen som ska ersätta honom som en ”farlig vänsterregering”.

– Vi kan inte säga att när kritik kommer från högern är det anstiftan till våld, men när det kommer från vänstern är det rättmätig yttrandefrihet, säger Netanyahu.

Ska turas om på posten

Till skillnad mot Trump är det inte manipulerade rösträkningsmaskiner och anklagelser om insmugglade falska valsedlar som den israeliske premiärminister syftar till i anklagelserna om valfusk, utan brutna vallöften från motståndarna.

Nationalisten Naftali Bennett som nu tar över premiärministerposten hade lovat att inte ingå en allians med vänster-, mitten- och arabiska partier – men sent i onsdags precis innan deadline blev det just så.

Då meddelade oppositionsledaren Yair Lapid, som företräder partiet Yesh Atid, att han lyckats bilda en ny regering.

– Jag lovar er, herr president, att den här regeringen kommer att arbeta för att tjäna alla invånare i Israel, också de som inte är medlemmar av den, kommer att respektera de som är emot den, och göra allt som står i dess makt att förena alla delar av det israeliska samhället”, sa Yair Lapid till president Reuven Rivlin.

De två första åren kommer Naftali Bennett, ledare för Yamina, att vara premiärminister. Därefter tar Lapid själv över rollen.

Det enda som förenar Israels nya regering, som kommer bestå av partier från yttersta bosättarkanten till islamister, är motståndet mot Netanyahu som suttit på posten de senaste tolv åren.

Anhängare till Netanyahu har inlett en påverkanskampanj för att få ledamöter från Yamina, som inte är bekväma med att samarbeta med arabiska- och vänsterpartier, att hoppa av överenskommelsen och rösta mot den nya regeringen.

Vissa ledamöter har haft demonstrationer utanför sina hem.

En förtroendeomröstning om den nya regeringen, ett formellt sista steg innan den kan tillträda, kan ske i parlamentet på onsdag eller den kommande måndagen, skriver The Guardian.

Naftali Bennett, 47, som en gång hade Netanyahu som mentor säger att att det är ”dags att ge upp och låta Israel gå framåt”, skriver LA Times.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Benjamin Netanyahu tvingas bort – efter tolv år vid makten

ÄMNEN I ARTIKELN

Benjamin Netanyahu

Shin Bet

Naftali Bennett

Yair Lapid

Donald Trump

Israel