Medier: Israel "lurades" med tweet

TT

Publicerad 2021-05-15

Israeliskt flyganfall mot Gaza i torsdags.

Natten mot fredag spreds nyheten att Israel genomförde en markoffensiv mot Gazaremsan. Uppgifter som senare dementerades, eller förtydligades: Israel hade inte korsat gränsen.

Nu säger analytiker att det första budskapet kan ha varit medvetet missvisande för att vilseleda Hamas.

Strax efter det att torsdag hade övergått i fredag skickade Israels militär ut ett meddelande på Twitter : "Israeliskt flyg och markstyrkor genomför ett anfall i Gazaremsan". Något som också bekräftades av militärens presstalesperson.

Inlägget tolkades av medier världen över som att Israel var på väg med marktrupp in i Gazaremsan, och det var också vad som rapporterades. Ett par timmar senare kom en dementi och ett förtydligande: Israel hade inte korsat gränsen utan attackerade, både med artillerield och flygangrepp, från den egna sidan av gränsen. Misstaget skylldes på "problem med intern kommunikation".

Men nu rapporterar bland andra The Guardian att det missvisande Twitterinlägget kan ha varit en medveten strategi för att "lura" Hamasledare ner i det tunnelsystem i Gaza som kallas "Metro".

Den terrorstämplade organisationen Hamas, som styr på Gazaremsan, skapade tunnelsystemet 2014, och det attackerades sedan av Israel under natten mot fredag. En mängd Hamasmedlemmar uppges ha dödats.

– De ljög inte. Det var manipulation. Det var smart och det lyckades, säger journalisten Or Heller i den israeliska tv-kanalen Reshet 13, rapporterar nyhetsbyrån AP