Claes Elfsberg skämtar – det är sensationellt

Publicerad:
Uppdaterad:
Claes Elfsberg är en av värdarna i Vinter i P1.
Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio
Claes Elfsberg är en av värdarna i Vinter i P1.

NYHETER

Tre minuter in i vinterpratet kommer det.

Det är så milt och lakoniskt att det knappt märks, men missta dig inte.

Claes Elfsberg skämtar.

Han har öppnat med en scen från en affär, där en snyftande expedit tackar för programmen ”Sorgen och jag” som sänts under hösten. 60-åringen bedyrar att hon hädanefter ska vara snäll och sedan, om du spetsar öronen, hör du ett sensationellt prov på Claes Elfsbergs humor.

– Det är ovanligt att försäljare faller i gråt när jag handlar, säger han medvetet torrt, för att accentuera det udda påståendet.

Jag stryker under orden eftersom hela Claes Elfsbergs gärning har varit allvarlig. I fem decennier har han informerat oss om sakernas tillstånd, om reproräntor och mordoffer, om regeringsbildningar och strejker. Alltid korrekt, aldrig flamsig eller indignerad.

Efter den inledande roligheten följer halvannan timme utan leenden. Det är inget klagomål, bara en innehållsförteckning för ett vinterprogram som saknar röd tråd, men går att dela upp i tre ämnen.

Först en bit om sorg, där han betackar sig för fler historier från tröstlösa tittare som vill beskriva sina förluster. Elfsberg orkar inte mer, mejlen får honom att falla tillbaka ner i sina egna mörkaste vrår, så han ber folk att söka professionell hjälp eller vända sig till en religiös församling.

Mellanpartiet är om ålderism, alltså samma tema som han behandlade i reportageserien ”Köttberget checkar ut” 2015.

Han klagar på SVT:s ängsliga försök att föryngra sin tablå och på pålagd musik som dränker det som sägs. Han drar statistik om ökad medellivslängd och önskemål om att själv leva i 120 år.

Två procent av riksdagsledamöterna är över 65 år, vilket bör ställas mot att tjugoåtta procent av väljarna är det.

– Tänk om andelen kvinnor i riksdagen vore lika stor, resonerar 72-åringen.

Sista delen handlar om fusk i byggbranschen och modernt slaveri, där fattiga människor utnyttjas för att bygga våra hus medan miljonerna påstås tillfalla den ryska maffian. Det är anmärkningsvärda påståenden som han gärna hade fått gräva djupare i.

För nog är de andra programpunkterna relevanta, men för att höra honom prata om dem räcker det att slå på SVT Play.

Publicerad: