Nu ser Heikensten ljusare på Nobelveckan

Jörn Spolander/TT

Publicerad 2020-11-26

Lars Heikensten utsågs till vd för Nobelstiftelsen den 8 december 2010 och slutar efter årsskiftet. Arkivbild.

Lars Heikensten hade sett fram emot en storslagen avslutning på sina tio år som vd för Nobelstiftelsen. Men så kom pandemin.

– Det är klart att jag blev ledsen i våras. Det blev ju alla, det var mycket att vara orolig för. Men när jag insåg att mitt sista år riskerade att bli så rumphugget, då blev jag ledsen. För vi hade så många idéer, säger Lars Heikensten.

Nu låter han dock betydligt gladare. Programmet för Nobelveckan har just presenterats, med smittsäkra digitala lösningar för både prisutdelningar och ceremonier.

– Det var inte självklart i våras att vi ens skulle kunna utse pristagare. Men när vi presenterade dem i oktober fick det mer uppmärksamhet än någonsin tidigare i både Sverige och internationellt i sociala medier och liknande. Så det är jag mycket glad för, säger Lars Heikensten.

Tråkigt utan bankett

TT: Vilka blir de mest dramatiska förändringarna under årets Nobelvecka?

– Det är tråkigt att vi inte kan få hit Nobelpristagarna och fira dem. För det är vad Nobelveckan handlar om, att fira pristagarna och vad de har åstadkommit. Dessutom är det naturligtvis mycket tråkigt att vi inte kan anordna en bankett, säger Lars Heikensten.

Priserna delas i stället ut i förväg i pristagarnas hemländer. Allting knyts sedan ihop med en ceremoni i Gyllene salen i Stockholms stadshus, där priserna presenteras av representanter för de Nobelprisutdelande institutionerna. Pristagarna finns då med i videoformat, liksom kungen – som annars brukar skaka hand med varje pristagare.

– Det hade förstås varit trevligt om prisutdelningarna kunde ske direkt under ceremonin, men det skulle ju bli mitt i natten i till exempel San Francisco. Så det är inte praktiskt möjligt, säger Lars Heikensten.

"Örat mot rälsen"

TT: Har det varit svårt att komma överens om hur veckan ska genomföras?

– Nej, det tycker jag inte. Det har funnits en stor entusiasm i grunden och en vilja att göra något fint under de här svåra omständigheterna. Men läget har hela tiden förändrats, så vi har löpande haft örat mot rälsen och varit tvungna att hålla olika möjligheter öppna, säger Lars Heikensten.

Han tillägger att i bästa fall innebär den här pandemilösningen att Nobelveckan blir tillgänglig för fler personer.

– Ceremonin har i huvudsak uppmärksammats i Sverige tidigare. Nu görs den tillgänglig i hela världen digitalt på samma gång. På samma sätt är det med Nobelkonserten.

Inspirera och ge hopp

TT: Hur har Nobelstiftelsens ekonomi påverkats av pandemin?

– Jag var självklart orolig när pandemin bröt ut, för att det skulle påverka vår ekonomi allvarligt. Men det har inte blivit så. Vi har klarat oss väldigt bra även under detta år och stiftelsen har i dag ett större kapital än man har haft på många decennier, säger Lars Heikensten.

TT: Det är sagt att årets pristagare ska få komma till Stockholm nästa år för att firas ordentligt. Men tror du att Nobelveckan någonsin kommer att kunna genomföras som tidigare?

– Jag är ju inte expert, men optimist. Och jag tror att vi kommer att vilja återgå till en traditionell bankett, och jag tror att förutsättningarna kommer att bli goda för det. Men jag tror också att vi lär oss saker av det här. Nobelfirandet kommer nog att vara mer digitalt i framtiden.

– Det allra viktigaste är att lyfta fram det som Alfred Nobel ville lyfta fram, nämligen vetenskap och litterära och humanitära insatser, som inspirerar och ger hopp. Nobelprisets historia är mycket en historia om att hitta lösningar på de utmaningar vi står inför. Att påminna om det i dessa dagar är väldigt viktigt och fint, säger Lars Heikensten.