Matstöd och minimilöner på Bidens agenda

Ivar Andersen/TT

Publicerad 2021-01-23

Joe Biden undertecknar sitt första presidentdekret den 20 januari.

Fattiga familjer ska få mer matstöd och arbetsrätten ska stärkas. USA:s president Joe Biden säger att hans senaste dekret är både en moralisk plikt och ett ekonomiskt måste.

Joe Biden vill se ett stimulanspaket på 1 900 miljarder dollar, motsvarande nära 16 000 miljarder kronor. Men USA:s nytillträdde president rullar inte tummarna i väntan på att förslaget ska godkännas av kongressen.

En strid ström av presidentordrar har undertecknats under Bidens första dagar i Vita huset. Under fredagen utfärdades ytterligare två, om utökat matstöd till fattiga hushåll och bättre villkor för statsanställda.

– Det här är inte bara för att uppfylla vår moraliska plikt, det här är ett ekonomiskt måste, sade Biden i anslutning till att han signerade dokumenten.

Matstöd expanderas

I fjol infördes ett matstöd motsvarande värdet av de skolluncher som skulle serverats om undervisningen bedrivits på plats. Bidens presidentorder utökar det stödet med 15 procent.

Vita huset uppger, enligt AFP, att det ger en familj med tre barn 50 dollar, motsvarande drygt 400 kronor, extra i månaden. Stödet ska också göras bredare för att nå ytterligare tolv miljoner människor.

Bidens andra presidentorder upplöser lagstiftning som infördes av företrädaren Donald Trump och stärker förhandlingsrätt och arbetsmiljöskydd för statsanställda.

Dessutom ska facklig organisering bland de anställda uppmuntras. "Den federala regeringen ska vara en exemplarisk arbetsgivare", står att läsa i presidentordern.

Mot höjd minimilön

Myndigheten OPM, som ansvarar för federala personalfrågor, får också i uppdrag att ta fram en plan för hur minimilönen för statsanställda ska höjas till 15 dollar, motsvarande 125 svenska kronor, i timmen. Något som tolkas som ett steg mot att infria ett viktigt vallöfte.

Minimilöner är en politisk stridsfråga fråga i USA. Golvet ligger sedan 2009 på 7,25 dollar i timmen, motsvarande 60 kronor. Men amerikanska fack och ideella organisationer har i flera års tid ‒ under parollen "Fight for 15" ‒ kampanjat för en höjning.

Under valrörelsen ställde sig Biden bakom detta krav. Höjd nationell minimilön ingår nu som ett förslag i hans stimulanspaket, men väntas möta hårt motstånd av såväl företagsledare som republikaner i senaten.

ANNONS