Ny studie: så får du din katt att älska dig

Enkla knepet som stärker relationen

Publicerad 2020-10-11

Katter är kända för att vilja umgås på egna villkor.

Men nu har forskare från Storbritannien tagit reda på hur du får det svårflörtade djuret att älska dig.

– Många ägare missförstår kattens signaler, säger beteendeveterinären Anya Thörnqvist.

Från dräggel i mungipan till en vippande svanstipp. Katten har många subtila sätt att kommunicera med oss människor. Nu har forskare från universitetet i Sussex, England, tagit reda på hur man bäst vinner djurets gunst.

Nyckeln, enligt artikeln i tidskriften Scientific reports, är att titta katten djupt in i ögonen och sedan blinka långsamt, men utan att sluta ögonlocken helt. Därefter ska man blunda helt ett par sekunder. Det kallas ”slow blink” på engelska och beskrivs som djurets motsvarighet till vårt leende.

I två vetenskapliga försök har forskare undersökt huruvida ”slow blinking” kan stärka relationen mellan djur och människa.

I det första experimentet deltog 21 katter från 14 hushåll. Djurägarna fick besök av en expert som lärde ut hur man blinkar kattvänligt. Sedan studerades katternas respons – om de besvarade blinkningen – och resultaten jämfördes med hur ofta djuren gjorde detta utan att någon människa var i närheten.

Veterinär Anya Thörnqvist.

I det andra experimentet fick katterna träffa en forskare som testade hur reaktionen blev när man gjorde kattblinkningen som främling.

I båda försöken visade sig blinkknepet vara ett framgångsrecept när det gäller att skapa förtroende mellan djur och människa.

Beteendeveterinären Anya Thörnqvist är inte förvånad för resultatet.

– Det funkar faktiskt ganska bra. Jag brukar tillämpa det själv när jag gör hembesök hos patienter, säger hon.

Hon åker ofta ut till katter med olika former av beteendeproblematik och får då god nytta av knepet. Veterinärer är ju, som alla djurägare vet, ofta en källa till misstänksamhet hos våra fyrbenta vänner.

– När jag träffar en ny katt låter jag den först få vara i fred och tar tid att prata en stund med ägaren. Sedan använder jag kärleksblinkningar, då brukar de komma fram. Det är som om de vill fråga: Va, pratar du mitt språk?

Ragdoll.

Ingen vet riktigt varför katter kärleksblinkar till varandra. Men motsatsen, att stirra med öppna ögon, kan uppfattas som ett hotfullt beteende – både när det görs av andra katter och av människor.

– Men det beror lite på situationen. Om katten är upptagen med att äta och du ställer dig och stirrar på den kan det nog uppfattas som märkligt. Det är ungefär som att du ställer dig och stirrar på någon på Ica, säger Anya Thörnqvist.

En annan sak att tänka på är att katter som art gärna myser med oss – men under kortare stunder.

– Vi människor är gärna tvärtom: Vi sätter oss i soffan och vill kela lääänge med våra djur. Men katter föredrar att säga hej, gosa lite för att sedan göra något annat.

Abessinier.

Våra fyrbenta älsklingar vill också gärna ha kontroll över situationen. Att bli buren är till exempel något som de flesta inte uppskattar.

Även om katter har ett mindre utvecklat socialt kroppsspråk än exempelvis hundar finns det ändå en rad beteenden som tydligt avslöjar vad de tycker om oss.

Bortsett från blinkningar är nospuffar ett säkert tecken på gillande. Katten stryker kinderna mot våra ben eller fötter och aktiverar då samtidigt körtlar på kinderna som utsöndrar doftämnen.

– Det är egentligen en doftmarkering, den vill markera dig för att visa att ni hör ihop, säger Anya.

Andra klassiska tecken på kärlek är att linda svansen runt våra ben, tassa och fälla ut klor, nafsa, slicka, dregla, trampa, spinna och lägga sig på rygg. Det sista är en särskilt stark ömhetsbetygelse, enligt Anya Thörnqvist.

– Det visar att ni har en mycket nära relation och att katten litar fullständigt på dig. Magen är ett väldigt känsligt område. Även om katten är ett rovdjur, kan den lätt själv bli ett byte och måste därför vara försiktig.

Bengal.

Men att ditt husdjur visar undersidan och de lena håren på magen betyder inte att den automatiskt säger ”klappa mig”.

– Nej, många katter tycker inte alls att det är trevligt. Vissa saker vill man liksom ha för sig själv.

Vad finns det då för signaler på att vi inte är så omtyckta? Egentligen bara en: att katten undviker oss. Så om du tillhör den bittra skaran som ”katten aldrig kommer till” har du förmodligen tolkat dess aversion rätt.

– De gillar inte konflikter och går hellre undan än hamnar i bråk med varandra eller med oss, säger Anya.

– Respekterar man inte det kan den rädda katten morra, fräsa, krypa ihop med öronen platta som flygplansvingar och vidgade pupiller. Tvingar man sig ändå på katten i det läget kan det sluta med blodvite.

Hur vet du att din katt älskar dig?

Denna chatt är stängd.

  • Sara Milstead
    11 okt 2020

    Tack för alla härliga kattinlägg i den här chatten! Nu stänger vi för i kväll och fokuserar på politik i stället. Ha det fint, alla! Hälsningar Sara

  • 11 okt 2020
    Peter
  • 11 okt 2020
    MrCat
  • 11 okt 2020
    Å
  • 11 okt 2020

    Tyke visar sin tillit.

    Dick