Donald Trump i ny video: ”Jag känner mig bättre”

Publicerad 2020-10-04

Donald Trump sa i ett fyra minuter långt videomeddelande i natt att han mår mycket bättre efter läkarnas behandling.

– Jag antar att de närmaste dagarna blir det riktiga testet, säger han.

Enligt New York Times släpptes videon efter att Trump blivit uppretad av sin stabschefs frispråkighet.

Donald Trump säger i videomeddelandet som publicerades på hans Twitterkonto vid 01-tiden natten till söndagen att han inte mådde så bra när han fördes till Walter Reed under sena fredagskvällen. Men att han efter läkarnas behandling har repat sig ordentligt.

– Vi arbetar hårt för att få mig tillbaka igen, jag måste komma tillbaka, säger han.

Han tror sig vara tillbaka i Vita huset snart och ser fram emot att slutföra kampanjen inför valet i november.

Ifrågasätter uppgift

Trump hyllar behandlingen han fått av läkarna och ser medicinerna som nu finns för covid 19-patienter som mirakel.

– Jag börjar känna mig bättre, men jag antar att de närmaste dagarna blir det riktiga testet så vi får se vad som händer, säger Trump.

Donald Trump försvarade i videon sina handlingar innan han smittades av viruset. Han sa att han hade alternativet att låsa in sig i Vita huset och isolera sig och inte träffa någon. Men att han i stället ville konfrontera sjukdomen.

– Det är det man gör som en riktig ledare, säger Trump i videon.

Men enligt uppgifter i flera amerikanska medier verkar beslutet att ta sig till sjukhus ha suttit långt inne för presidenten. CNN uppger att han inte ville åka eftersom det kunde få se honom verka svag.

Vita huset har släppt en bild på Trump där han arbetar inifrån militärsjukhuset.

Väntade till börsen stängde

Tre källor till den politiska reportern Gabriel Sherman, som skrivit prisbelönta boken ”The Loudest Voice In The Room” om Fox News starke man Roger Ailes, uppger att Trump slog bakut när läkarna ville flytta honom till Walter Reed.

– Han ville inte tas till sjukhus en månad innan valet, säger en republikansk källa som återges i Shermans artikel i Vanity Fair.

I samma artikel uppger två källor att läkarna gav presidenten ett dramatiskt ultimatum: Han hade valet att följa med när han fortfarande mådde tillräckligt bra för att kunna gå, eller riskera att tas till helikoptern i rullstol eller på bår om hans hälsa försämrades.

”Du kan följa med nu eller så tar vi dig sedan och det är inte förhandlingsbart”, ska läkarna ha sagt. Enligt en källa valde Trump att tas till sjukhuset – men först efter att börsen stängt på fredagseftermiddagen.

Enligt uppgifter i amerikansk media under lördagen var presidenten rejält uppskrämd när han började uppvisa symtom natten till fredagen. Han fick feber och hosta och ska ha frågat sina nära medarbetare upprepade gånger om det skulle sluta lika illa för honom som för vännen Stan Chera som dog i viruset i april.

Centralt datum

Under lördagen uppgav stabschefen Mark Meadows att de senaste 24 timmarna varit ”mycket oroande” – och varnade också för att de kommande 48 timmarna kommer att bli kritiska för Trumps hälsa. Han sa att faran inte var över för presidenten.

Enligt uppgifter till New York Times ska stabschefens besked ha retat upp Donald Trump rejält och han agerade genom att twittra att han mådde bra. Han ringde också sin vän Rudy Giuliani för att få ut bilden att han är vid god vigör.

Giuliani berättade för reportrar att Trump lät som vanligt. Presidenten ska ha sagt att han skulle kunna lämna sjukhuset.

”Men de säger att det kan komma bakslag i den här sjukdomen. Men just nu känns det som att jag skulle kunna hålla ett kampanjmöte”, ska Trump ha sagt, enligt advokat Giuliani.

”Jag är USA:s president. Jag kan inte låsa in mig själv i ett rum”, ska han ha sagt och konstaterat att han kommer besegra sjukdomen.

Några timmar senare twittrades också videotalet ut från sjukhuset som ska ha spelats in under lördagseftermiddagen.

Men tidigt under söndagsmorgonen svensk tid kom nya besked från Mark Meadows som riskerar reta upp presidenten igen. Han bekräftade att Trumps syresättning i blodet sjönk snabbt under fredagen innan han togs till sjukhus. Det var en uppgift som många amerikanska medier skrivit tidigare, men som inte bekräftats officiellt.

Mark Meadows ska enligt källor se ett centralt datum för Trumps hälsotillstånd – och hur den fortsatta valkampanjen kan fortskrida.

– Meadows har sagt att ifall Trump kan skrivas ut från sjukhuset senast tisdag, då har han tagit sig igenom det värsta. Men om han är kvar efter tisdag, då har han det värsta framför sig, säger en republikansk källa till Vanity Fair.

Mycket talar för att Trump kan ha blivit smittad under ceremonin i Vita huset då han nominerade Amy Coney Barrett som sin kandidat till Högsta domstolen. Ett flertal personer närstående Trump som deltog vid ceremonin har testat positivt för sjukdomen.

Bland dem finns flera republikanska senatorer, tidigare rådgivaren Kellyanne Conway och tidigare guvernören Chris Christie.

Vita huset har släppt en bild på Trump från militärsjukhuset.

Åttonde dygnet

Om ceremonin förra lördagen var smittotillfället, går Trump under söndagen in på åttonde dygnet – ett kritiskt datum då sjukdomen kan gå in i en värre fas bland dem som drabbats svårt.

Men Trump fick behandling tidigt i Vita huset med en intravenös antikroppscocktail och har sedan han togs in på Walter Reed även behandlats med det antivirala läkemedlet Remdesivir vid två tillfällen. Så läkarnas förhoppning är att man tidigt i förloppet fick ner mängden virus i kroppen. Men det är en lömsk sjukdom, även för dem som snabbt får behandling.

– Vi är bekymrade för presidenten eftersom han är äldre, fyllig och man och de tre sakerna i kombination innebär för honom en större risk för svår sjukdom, sa William Schaffner, specialist i infektionssjukdomar vid Vanderbilt-universitetet i Nashville, tidigare till Bloomberg.

I samma artikel säger Helen Boucher, avdelningschef för infektionssjukdomar vid ett sjukhus i Boston, att Trump sannolikt kommer hållas under uppsikt i minst en vecka eftersom covid-19 är en tvådelad sjukdom.

Hon menar att de allra flesta får milda eller inga symtom över huvud taget. 

– Men en väldigt liten del blir kring dag åtta, veckan efter de fått smittan, sjukare. Deras hosta eller feber kommer bli värre och deras syresättning av blodet sjunker. Det är de människorna som hamnar på sjukhus. Och av denna grupp är en ännu mindre del som blir sjuka nog att hamna på intensiven, säger Helen Boucher till Bloomberg.

– Vi vet att bland människor som blir väldigt sjuka händer det kring dag åtta till tio.

Presidenten avslutade talet med att tacka för alla välgångsönskningar från amerikanska folket och resten av världen.

– Jag kommer aldrig glömma det. Tack så mycket.

Enligt källor är det viktigt för presidenten att snabbt synas offentligt och visa att han inte fallit offer för viruset – utan har slagit tillbaka det.

– Han kommer vilja ge sig ut och synas snabbare än vad folk tror. Men det kommer vara svårt att dölja om han är sjuk. Och vem kommer vilja vara i ett rum med honom? säger en tidigare nära medarbetare i Vita huset till Vanity Fair.

– Ingen vet hur det här kommer att sluta.

Rudy Giuliani och Donald Trump. Arkivbild.