Lag & rätt

Beslut i ”raggarfrågan”: Böter direkt för hög musik – och buskörning på sjön

”Största orsaken till att folk ringer polisen”

Av: 

Anders Johansson

NYHETER

Den som spelar hög och störande musik från sin bil riskerar böter direkt på plats.

Den nya bestämmelsen träder i kraft redan nu den 1 juli.

– Utmärkt och välkommet, säger Jesper Molander vid polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Riksåklagaren fattade beslutet på onsdagen. Två företeelser ska nu kunna ge böter på plats.

Det gäller hög och störande musik exempelvis från en bil, samt störande och onödig körning med fartyg, som tar sikte på vattenskotrar.

– Det här är störningar som drabbar väldigt många människor i deras hem eller när de vill koppla av på sin fritid, säger riksåklagare Petra Lundh i ett pressmeddelande.

– Sommaren är den tid när både vattenskotrar och högljudda bilkaravaner är absolut vanligast. Därför har jag beslutat att det här ska gälla redan från den 1 juli.

Boten blir 1 000 kronor för musiken och 1 500 för buskörning med vattenskoter eller annan båt.

Att spela hög musik i bilen kan bli dyrt. Boten ligger på 1 000 kronor.

”Välkommet beslut”

Jesper Molander vid Noa uppger att störningarna med hög musik är extra påtagliga i Dalarna och Värmland. Där det hela kallats ”raggarfrågan”.

– Där var det den enskilt största anledningen till att boende ringde polisen under sommaren 2020, säger han.

– Det har till och med kommit fram uppgifter om boende i de här trakterna, kring parkeringsplatser där man samlas, som allvarligt överväger självmord. De får aldrig sova på nätterna.

Jesper Molander uppger att polismyndigheten blev varse den stora omfattningen när de blev uppkallade till inrikesminister Mikael Damberg i höstas.

”Ministern nedringd”

– Där redogjorde han för att han var totalt nedringd, och kommunalråd i olika delar av landet som i sin tur var totalt nedringda av invånarna.

Polisen jobbade därefter tillsammans med åklagarmyndigheten för att få fram ordningsboten för att kunna intensifiera arbetet mot problematiken.

Det är inga konstigheter att definiera hög och störande musik? Hur ser ni på det?

– Nej, det finns ju några rättsfall, även om tingsrätten inte ägnat sig åt något jättevidlyftigt resonemang i domskälen. Men vi uppfattar ändå att det är ganska enkelt att definiera när musik från fordon blir störande avseende volym, omfattning, tid och plats.

– Det har i någon dom redogjorts för att polispersonal som åkte efter fordonet kunde sjunga med i musiken från fordonet framför. Och då var det tydligt så att man uppfattade det som störande.

Jesper Molander, Noa, hoppas att nyordningen kommer att underlätta polisens arbete.

”Måste ner till rimliga nivåer”

Jesper Molander ser stora vinster med nyordningen då den underlättar arbetet för polisen samtidigt som utredningsverksamheten avlastas, och då kan prioritera grövre brottslighet.

Men han understryker att det inte finns något mål att bötfälla fler bara för att det blir lättare. Utan det ska bara ske då man nått vägs ände och inte haft framgång med dialog. Det brottsförebyggande arbetet kommer fortsatt vara viktigt.

– Vi har ju full förståelse för att det här är ett fritidsintresse, en kultur för många ungdomar, en livsstil, och det är väl inte någonting som polismyndigheten har som ambition att helt radera ut givetvis, säger Jesper Molander.

– Men vi måste få ner det till rimliga nivåer, och framför allt att man inte bedriver det här intresset mitt i natten i tätorter, så att man stör ut delar av samhället som inte får sova på nätterna. Det är ju orimligt.

Riksåklagaren påpekar att det som nu beslutats är en ny tillämpning av redan befintlig lagstiftning. Bägge företeelserna har alltså varit förbjudna redan tidigare.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp smidig tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

LÄS VIDARE

”Raggarfrågan” ska avgöras av riksåklagaren

ÄMNEN I ARTIKELN

Lag & rätt

Vattenskotrar

Riksåklagaren

Dalarna

Värmland

Musik

Bilar