Statsvetarna: Centern signalerar att man vill undvika ett extraval

Publicerad 2021-06-23

Statsvetaren Linn Mårdstam säger att Annie Lööfs besked innebär att sannolikheten för ett extraval nu minskar.

– Risken för ett extraval är lite mindre nu, säger Mårdstam.

Samtidigt säger statsvetaren Mikael Gilljam att Centerpartiet förlorar mest på dagens besked.

– Hon har världens position och viker ner sig, säger Gilljam.

Centerpartiet backar från förslaget om att införa fri hyressättning i nyproduktion. Nu vill partiet se nya förhandlingar om Januariavtalet och stryka punkten som fällde statsminister Stefan Löfven.

Statsvetare Linn Mårdstam kommenterar nyheterna:

- Det här är lite det vi väntat på. Det här innebär en omförhandling av avtalet.

Att Centerpartiet backar från förslaget om att införa fri hyressättning i nyproduktion är en tydlig signal, menar Mårdstam:

– Centerpartiet signalerar att man vill undvika ett extraval. Risken för ett extraval är lite mindre nu och sannolikheten för att talmansrundor är nästa steg ökar, säger statsvetaren Linn Mårdstam.

”Alla vinner och centern vinner minst”

Statsvetaren Mikael Gilljam, vid Göteborgs universitet är förvånad över beskedet, han menar att Centerpartiet vek sig allt för enkelt.

– Jag är förvånad att inte Centerpartiet utnyttjat sin position mer. Hon har världens position och viker ner sig. Jag skulle tro att de tänker långsiktigt och vill inte bränna sina broar i detta samarbetet med S och V, säger Gilljam och fortsätter:

– Den enda förloraren är egentligen Centerpartiet, man skulle kunna säga att alla vinner på detta och centern vinner minst. De har fått byta en fråga mot en annan och måste nu övertyga sina väljare om att det var rätt, säger Gilljam.

Han syftar på att Centerpartiet i gengäld vill ha sänkta skatter för låg- och medelinkomsttagare och sänkt skatt på ISK sparande. Gilljam tror att Centerpartiet insett att de bundit upp sig vid fel fråga, och fått opinionen emot sig.

– Det här är ingen valvinnarfråga, de vinner inga nya röster på att driva för marknadshyror och tänker istället långsiktigt inför nästa val.

Gilljam menar att detta innebär att det politiska landskapet blivit tydligare och att C har nu ordnat in sig i tvåblocksmodellen, vilket gör landskapet inför nästa val tydligare med två block. De stora frågorna inför framtiden enligt Giljam är nu om man kommer kunna få med sig Liberalerna på ett nytt avtal, och hur man senare ska få igenom budgeten.

Nu närmast tror Gilljam att inte blir extraval och knappt någon talmansrunda.

– Talmannen kommer överlägga, se att de har minst 175 mandat och sedan föreslå Stefan Löfven som statsminister, säger Statsvetaren Mikael Gilljam.

Centerpartiet backar om kravet på fri hyressättning i nybyggnation.