Trump är kungen av fake news

Trump anklagar medierna för att vara ”fejk”.

Samtidigt strösslar han själv med felaktiga uttalanden och dubbla signaler.

Det är en strategi som hittills visat sig tjäna presidenten väl.

Det går aldrig att döma ut ett Trump-event på förhand.

En presskonferens med syfte att presentera en ny arbetsmarknadsminister slutade med en 77 minuter lång batalj med medierna – som New York Post kallade ”galnaste showen på jorden”.

Ett kampanjevent (trots att det är nästan fyra år kvar till nästa val) på en flygplats i Florida resulterade i ett märkligt påhopp på Sverige.

– Titta vad som hände i Sverige i går kväll. Sverige, vem hade trott det, sa presidenten.

Uttalandet härstammar från ett – ganska tveksamt – inslag om svensk flyktingpolitik som presidenten sett på Fox News. Det skulle rimma väl med de tidigare uppgifterna om Trumps impulsiva ledarstil: På kvällarna sitter han i soffan i Vita huset och tittar på tv, och twittrar om det han ser.

Det skulle också rimma väl med hans beteende under hela valkampanjen – och ämbetstiden. Trump fullkomligt strösslar med otydlig information, dubbla budskap och direkta felaktigheter.

Fick mothugg från reporter

Trumps grodor skulle kunna vara just grodor. Han är erkänt impulsiv och knappast någon ärrad politiker.

Men de skulle också kunna vara strategi. Att måla ut världen som en farlig plats, vilket han gör när han hävdar att det sker så många terrorattacker att medierna slutat skriva om dem – eller när han insinuerar att något hänt i Sverige –, tjänar Trumps syften.

Att minska förtroendet för medierna gör detsamma.

Ekvationen går ej ihop

Trump avfärdar ofta etablerade mediers rapporter som”fake news”. Så även läckorna som gjorde att Michael Flynns förehavanden blev kända för den amerikanska allmänheten – och som ledde till att han fick sparken.

Trump hade känt till att Flynn ljugit i 18 dagar, men vidtog inga åtgärder förrän medierna rapporterat.

På på den numera klassiska första presskonferensen bekräftade Trump att ”läckorna är äkta”, men slog samtidigt fast att ”nyheterna är fejk”. En ekvation som inte går ihop.

– Varför ska amerikaner lita på dig när du påstår att informationen de får är fejk, när du själv förser information som är fejk? frågade en reporter, när Trump bland annat hävdade att han vann presidentvalet med den största marginalen sedan Ronald Reagan.

– Jag vet inte, jag fick den informationen. Jag har faktiskt sett den informationen, svarade Trump.

”Så diktatorer startar”

Senatorn John McCain har försvarat pressen – och hävdat att det är ”så här diktatorer startar”.

Om det låter för alarmistiskt kan vi alla fall konstatera en sak: att hitta på uppgifter för att främja sin egna politiska agenda låter som ”fake news” i sin essens.

Eller varför inte propaganda?