USA inför nya ståltullar

Länder bjuds in för att förhandla om undantag

Publicerad 2018-03-08

President Donald Trump meddelade nyss att USA inför nya stål- och aluminiumtullar.

Tullen ska vara 25 procent på stål och tio procent på aluminium, men länder kommer bjudas in för att förhandla om undantag från de nya reglerna.

Maria Persson, docent i nationalekonomi på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, tycker att Donald Trumps syn på handel är märklig.

– Jag hade underkänt en student på grundnivån som inte hade förstått mer om handel, säger hon.

USA kommer införa sin nya tullar på stål och aluminium. Det meddelade president Donald Trump under torsdagskvällen. Med sig på presskonferensen hade han några stålarbetare.

”Livsviktig för vår nationella säkerhet”

Tullen ska vara 25 procent på stål och tio procent på aluminium.

– Stålindustrin är livsviktig för vår nationella säkerhet, sa Trump på presskonferensen.

De länder som vill slippa de nya avgifterna bjuds in för att förhandla med USA, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Vi är öppna för att modifiera tullarna för olika länder om de kan visa att deras produkter inte utgör något hot för vår ekonomi, sa Trump och underströk att vissa länder behandlar USA rättvist medan andra inte behandlar USA rättvist.

Expert: ”180 grader i andra riktningen”

Maria Persson, docent i nationalekonomi på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, kallar utspelet för kontroversiellt.

– Det går emot hela grundtanken i WTO. Har du väl satt en viss tullnivå får du inte bara höja den hur som helst. Men om du ändå skulle göra det får du inte diskriminera länder. Här går han ju 180 grader i andra riktningen, säger hon och fortsätter:

– Att ha olika individuella lösningar för olika länder, det är kontroversiellt.

Kanada och Mexiko är just nu undantagna tullarna, på grund av Nafta-avtalet.

– Vi håller just nu på att diskutera Nafta, sa Trump och tillade:

– Men jag har en känsla av att avtalet kommer att bestå.

Presidenten talade också om ”spegelskatter” eller reciprok beskattning. Alltså att man ska tillämpa samma skattesatser som det land man handlar med.

– Det vanliga är att olika länder har olika tullar på olika varor. Att han tycker det är orättvist är hans uppfattning. Det är inte alls ovanligt att det är på det sättet, säger Maria Persson.

Finns risk för handelskrig

Donald Trump fokuserar mycket på handelsunderskott i sin politik. Att man ska exportera mer till andra länder än vad man själv importerar.

– Jag hade underkänt en student på grundnivån som inte hade förstått mer om handel, säger Maria Persson.

Vissa experter befarar att de nya tullarna kan leda till ett fullskaligt handelskrig. Maria Persson tror att det kan finnas en risk.

– Ja, det finns en direkt effekt. Andra länder kan svara med tullar på USA:s viktigaste exportvaror. EU har redan gått ut med en lista på produkter man kan tänka sig att lägga tullar på, säger hon.

Malmström hoppas på undantag

Det finns även en risk på längre sikt.

– Motiveringen till de här tullarna är nationell säkerhet, vilket är ett undantag från det normala regelverket. Det finns då en risk att andra länder också kommer att göra det, vilket på lång sikt kan leda leda till att hela det handelssystem vi byggt upp efter andra världskriget i värsta fall faller ihop.

Cecilia Malmström, EU:s handelskommissionär, twittrade efter Trumps besked. Hon skrev att hon hoppas att EU kan bli undantaget de nya tullarna.