Polisen misstänker: Hundägare slog ihjäl sin valp – åtalas

Publicerad 2018-05-08

Hundägaren tappade besinningen då hans labradorvalp kissat och bajsat inomhus och bitit sönder inredning.

Enligt åtalet misstänks mannen ha gett valpen så många sparkar och slag att den dog.

– Jag såg blod komma ur munnen och förstod att valpen inte levde, har mannen sagt.

Den tragiska händelsen inträffade i Stockholm i november förra året. Hundägaren, som är i 25-årsåldern, åtalas för djurplågeri i Stockholms tingsrätt.

Den tilltalade har medgett att det gått till så som åklagaren hävdat men förnekar brott.

Händelsen blev känd för polisen då hundägaren kom till djurakuten med den redan döda labradorvalpen som togs in på operation för hjärtstillestånd. Enligt journalen konstaterade veterinären att det fanns inget att göra för att återuppliva den.

Ägaren ska ha varit mycket ledsen, ångerfull och uppriven och gråtande ha berättat att det ”slog slint” då han kom hem och såg att hundvalpen bitit sönder en massa saker då den var i köket. Han ska då ha sagt att hundvalpen ”åkt in i väggen”, men inte på vilket sätt.

Sparken träffade valpens mage

Hundvalpen ska ha kissat och bajsat, gnagt på möbler och dragit ut en it-kabel efter att ha lämnats ensam.

– Det var kaos hemma, enligt mannen.

Han tog bilder på röran och skickade till flickvännen som svarade något som gjorde honom mycket irriterad.

Mannen ska därefter ha tagit tag i valpens nackskinn, skällt och skrikit på den medan hundvalpen gnällde, och släppt ner den i golvet.

Mannen har hävdat att han skulle sparka mot en lutad dörr men träffade istället valpens mage.

Då ska den ha tappat medvetandet, av chock tror hundägaren.

– Jag försökte återuppliva hunden med hjärtmassage, men kände ingen puls. Då slog jag en till två gånger med knuten näve i bröstet på den för att få igång honom. Jag såg blod komma ur munnen och förstod att valpen inte levde.

Etologen: Valpen led mycket

Då polisen ber honom förklara skadorna som fanns på valpen huvud svarade han:

– När jag inte fick igång valpen blev jag frustrerad och försökte skaka den hårt. Den kan då eventuellt ha slagit i huvudet i rör vid ett element.

Obduktionen visar dock att hundvalpens skador har skett genom upprepat trubbigt våld med avsevärd kraft mot huvudet, samt mot bröstkorg och buk med akuta blödningar som följd.

Enligt ett uttalande från en etolog har hundvalpen med största sannolikhet lidit väldigt mycket.

”Brottas med skuld och skam”

Hundägaren har i ett mejl till polisen förklarat att han vid tidpunkten var i en mycket stressig period med tuffa studier men han och flickvännen var väldigt lyckliga över sin nya familjemedlem:

– ”Det var helt orealistiskt och överambitiöst att då ta hand om och uppfostra en stor hund. Jag är helt förtvivlad över vad som hänt och förskräckt över vad jag gjort”.

Han menar att han inte misshandlade hundvalpen med flit.

– ”Däremot har jag blivit mycket upprörd, tappat behärskningen och skadat valpen på ett sätt som inte var min avsikt. Jag fortsätter att brottas med min skuld och skam.”

ANNONS

Följ ämnen i artikeln