Tänk om Trump lyckas med det omöjliga

Toppmötet mellan Kim Jong-un och Donald Trump hänger fortfarande i luften.

Inget datum är satt. Ingen plats bestämd. Trump säger att om han inte tror att mötet blir fruktbart så blir det inte av.

Men tänk om Trump lyckas lösa denna världskonflikt där så många andra gått bet?

Förberedelserna för att få till ett möte är i full gång.

Under påsken skickade Trump sin nye utrikesminister Mike Pompeo till Pyongyang för att försäkra sig om att Kim Jong-un verkligen är beredd att förhandla om att ge upp sina kärnvapen. Uppenbarligen fick han de svar som Trump ville ha.

På andra fronter verkar förberedelserna gå trögt.

Trump säger nu att han räknar med att mötet blir av i slutet på maj eller början på juni. Att inget datum ännu är satt tyder på att de båda sidorna har svårt att enas om en plats.
Nordkorea vill sannolikt att mötet hålls i Pyongyang eller i Panmunjon längs den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea där mötet med Sydkoreas president Moon Jae-in ska hållas i nästa vecka.

USA vill hellre ha en plats där Kim Jong-un inte känner sig lika bekväm. De vet att han ogärna reser utomlands, orolig för sin säkerhet. Det är bara några veckor sedan han gjorde sin första utlandsresa sedan han tillträdde som ledare för drygt sex år sedan. Resan gick till hans enda allierade, Kina och företogs i ett skottsäkert tåg.

Flygrädd

Det spekuleras i om Kim är flygrädd. Så behöver det inte vara men han är uppenbarligen mycket medveten om sin egen säkerhet.

Därför framstår det som mindre sannolikt att Nordkorea skulle gå med på att mötet förläggs till USA eller någonstans i Europa där Sverige och Schweiz nämnts som tänkbara platser.

Kina eller någon annanstans i Asien framstår som mer troligt om Trump vägrar gå med på Panmunjon. Det spekuleras även i att Nordkorea inte förfogar över några flygplan med tillräcklig räckvidd för att utan mellanlandning nå USA eller Europa och att det skulle vara ett skäl för att lägga mötet närmare Nordkorea.

Val av plats är definitivt inte oviktigt för den här typen av toppmöten. Det handlar om att inte ge några fördelar till motparten redan från början.

Gav bort trumfkort

Här menar vissa experter att president Trump redan begått en blunder när han direkt och utan att konsultera sina rådgivare tackade ja till Kim Jong-uns inbjudan om ett toppmöte.

Så här skriver Robert E Kelly, professor i statskunskap vid Pusans universitet i Sydkorea, i New York Times.

– Nordkorea har under årtionden uttryckligen försökt få till ett direkt möte med USA:s president för att signalera att landet är en jämbördig part med supermakten. Därför har alla tidigare amerikanska presidenter vägrat. Ändå gav Trump upp detta trumfkort bara 45 minuter efter att han mottagit inbjudan.

Kanske insåg inte ens Trump att det var en eftergift.

Kelly ser detta som ett bevis på hur extremt oförberedd Trump är inför toppmötet.

Okunnig

– Hans otroliga okunnighet i sakfrågorna betyder att han mycket väl kan göra eftergifter utan att förstå att han gör det.

Men det finns men annan sida av samma mynt.

Trump är inte bunden av historiska låsningar eller diplomatiska finesser. Bara det faktum att ett mötet överhuvudtaget planeras beror på Trumps okonventionella sätt att svara på Nordkoreas hot med lika högljutt vapenskrammel. Kanske fungerar Trumps råbarkade rättframhet bättre på Kim Jong-un är den traditionella diplomati som så länge misslyckats.

Lyckas Trump få till en lösning som innebär att Nordkorea ger upp sina kärnvapen i utbyte mot säkerhetsgarantier och ekonomiskt stöd så är det en historisk seger för världsfreden. Konflikten har plågat världen ända sedan krigsslutet 1953 och eskalerat sedan Nordkorea satsade på att skaffa sig kärnvapen. Alla tidigare amerikanska presidenter som försökt har gått bet.

Fallgropar

Trump har dock en bra bit kvar. Fallgroparna är många. Den främsta frågan är varför Kim plötsligt så lättvindigt verkar vara beredd att ge upp sina kärnvapen.

Vilket verkar ha gått upp för president Trump som i veckan försökte sänka förväntningarna genom att säga att ifall han fick signaler om att mötet med Kim Jong-un inte skulle bli fruktbart så skulle det inte bli av.

– Märker jag vid mötet att vi inte kommer framåt kommer jag resa mig upp och lämna mötet, sa Trump.

För fyra månader sedan var det risk för ett kärnvapenkrig mellan USA och Nordkorea. I dag råder en stämning av hoppfullhet och förväntan. Bara det får väl betraktas som en stor framgång.

Både för Trump och för världen.

ANNONS