Yasri Khan lämnar politiska uppdrag efter kritikstormen

Publicerad 2016-04-20

Drar tillbaka kandidatur till MP:s partistyrelse: ”Partipolitik är inget för mig”

Miljöpartiets valberedning kände till att Yasri Khan vägrar att ta kvinnor i hand – men nominerade honom ändå till partistyrelsen.

Nu säger valberedningens ordförande Joakim Larsson att man gjorde ett misstag.

–  Det är ju uppenbart att valberedningen gjorde en felaktig bedömning kring detta. Det är därför som vi har fått så pass mycket kritik från partiet den senaste dagen, säger han.

TV4 Nyheterna intervjuade på tisdagen Yasri Khan (MP), tidigare kandidat till partistyrelsen och ordförande för Svenska muslimer för fred och rättvisa, med anledning av bostadsministern Mehmet Kaplans avgång. I samband med det vägrade miljöpartisten att ta den kvinnliga reportern i hand.

”Särbehandlar kvinnor”

Yasri Khans hållning rörde upp starka känslor inom Miljöpartiet och han kritiserades hårt av partikollegor.

Vilket nådde valberedningen.

– Jag har fått kraftiga reaktioner från medlemmarna som har uttryckt missnöje med vårt förslag, säger Joakim Larsson, valberedningens ordförande.

Under onsdagsförmiddagen valde Yasri Khan att avsäga sig kandidaturen till partistyrelsen, där han skulle väljas in som en av två nya ledamöter i maj.

Nu står det dock klart att valberedningen kände till att Khan inte tar kvinnor i hand när han hälsar.

– Yasri har ju varit aktiv i partiet på lokal nivå, så det är ingenting som är okänt, säger Joakim Larsson.

Men ni tyckte inte att det var en försvårande omständighet? Vi talar ju om ett feministiskt parti?

– Det är ju uppenbart att valberedningen gjorde en felaktig bedömning kring detta. Det är därför som vi har fått så pass mycket kritik från partiet den senaste dagen.

Larsson säger att han inte känner till om det finns andra MP-företrädare som inte vill ta kvinnor i hand.

Vad var det som gjorde att ni ville ha Khan i partistyrelsen?

– Vår motivering i kongresshandlingarna lyfter fram hans erfarenheter ifrån fredsrörelsen, mänskliga rättigheter, organisationer och det muslimska civilsamhället.

Men krockar inte mänskliga rättigheter med att inte vilja ta i hand med halva befolkningen?

– Det är också en sådan sak där det är tydligt att partiet tycker inte att det här fungerar med att vara ledande företrädare i MP. Men det är ju ändå så att han har varit aktiv i och ordförande för Svenska muslimer för fred och rättvisa till exempel, det är en organisation som jobbar med fred och mänskliga rättigheter.

Larsson säger också att valberedningen har misslyckats med att leverera ett förslag till MP-kongressen som ombuden vill ha.

– Det är inte bra och vi får komma med ett nytt förslag nu.

Khan: Jag lämnar partiuppdragen

Yasri Khan, som nu alltså lämnar sina politiska uppdrag, kommer dock att fortsätta att vara medlem i Miljöpartiet.

– Jag vill fokusera på annat. Jag känner att jag inte orkar. Partipolitik är inget för mig, jag har landat i det, säger han.

Hur känns det?

– Det är blandade känslor. Jag kommer från det civila samhället. Jag kanske har varit naiv kring att saker fungerar annorlunda eller inte är insatt i det mediala spelet.

Hur bemöter du kritiken?

– Jag har alltid tänkt att det viktigaste inte är hur man hälsar, utan att man hälsar. Mäts jämställdhet i att skaka hand eller handlar måttet på jämställdhet om andra frågor? Min bedömning är att det är de andra frågorna.

Har partiet svikit dig?

– Efter det som hände med Mehmet (Kaplan, reds. anm.) tycker jag att partiet slöt upp. Det har fått partiet att växa och jag var stolt. Men jag tror att det behövs en normkritisk debatt även inom miljöpartiet.

”Diskriminerar kvinnor”

Bland de som kritiserade Khan fanns flera MP-ledamöter i riksdagen. En av dem var Jabar Amin:

– Att behandla kvinnor sämre grundar sig på bristande respekt för grundläggande mänskliga rättigheter. Reaktionära islamister och de som diskriminerar kvinnor har inget att göra i Miljöpartiet, säger han.

Miljöpartiet har varit uppmärksammat i flera sammanhang under de senaste dagarna. Dels i samband med Mehmet Kaplans avgång, dels efter att Åsa Romson kallade 9/11 för en ”olycka” – och nu återigen med anledning av Yasri Khan.

Båda språkrören, Åsa Romson och Gustav Fridolin, avböjer att kommentera frågan.

ANNONS