Facket om Allianceplus: ”Utnyttjar anställda”

Publicerad 2016-06-10

Uteblivna löner, usla arbetsförhållanden och hot från arbetsledningen.

Allianceplus får svidande kritik från Hotell- och restaurangfacket som driver flera fall mot städföretaget.

– Anställda tvingas att gå med på precis vad som helst, säger ombudsmannen Emil Bäckström.

Hotell- och restaurangfacket, HRF, har varit i kontakt med ett 40-tal anställda på Allianceplus som vittnar om slavliknande arbetsförhållanden.

Skyddsombudet Kajsa Bysell beskriver arbetsförhållandena som ”misär”.

– Anställda blir utnyttjade, kränkta, blir behandlade som tredje klassens arbetare. Det gör ont i hjärtat varje gång jag träffar de här personerna, säger Kajsa Bysell, som träffat de anställda.

Hon säger att de som arbetar på städföretaget är uppgivna.

– De jobbar sju dagar i veckan, dygnet runt och de vågar inte säga nej. Vi har drivit ett 15-tal fall sedan 2014. Det har lett till att företaget tvingats betala mellan 150 000 och 200 000 kronor i uteblivna löner.

”Alla ska ha schema”

Allianceplus har de senaste åren köpt upp flera bolag, och företagets vd Tommie Funseth säger att det i samband med de fusionerna kan ha följt med felaktigheter som begåtts av de tidigare ägarna.

– Vi gör allt för att rätta till dessa, säger Tommie Funseth. Någon gång har det även legat på Allianceplus och ett internt fel kan ha begåtts. Dessa rättas alltid till.

Hos HRF driver man just nu flera ärenden mot Allianceplus, och är övertygade om att det är fler personer som utnyttjas.

– Mörkertalet är nog stort. Många av de vi pratat med säger att de har varit rädda i så många år för att arbetsledarna hotar med att inte förlänga anställningen, säger ombudsmannen Emil Bäckström.

Enligt honom har problemen pågått i flera år. Förutom uteblivna löner har facket påtalat att de anställda inte har några fasta scheman utan blir inkallade med ett sms där det står ”I morgon till jobbet tack”, vilket strider mot kollektivavtalet.

Något Allianceplus vd Tommie Funseth håller med om är fel.

– Alla som har en tillsvidare- eller visstidsanställning ska ha schema enligt kollektivavtal. Vi arbetar systematiskt med att säkerställa detta bland annat genom utbildningar i schemaläggning.

Är det rimligt att anställda blir inkallade dygnet runt?

– Nej, det är det inte, säger Tommie Funseth, som även säger att företaget ska följa arbetstidslagen och kollektivavtalen, och att de reglerna inte får brytas.

– Skulle det inträffa vidtar vi alla åtgärder som krävs.

”Beklagligt att det händer”

HRF driver för närvarande även flera ärenden mot städföretaget där anställda fått för lite lön.

– I ett fall har vi konstaterat att en anställd inte fått betalt för 266 timmar under ett år. Jag har sett lönespecifikationer på 1 000 kronor någon månad. Det är ofta timmar som saknas, säger ombudsman Emil Bäckström.

De anställda har heller inte fått jobba de antal timmar de lovats enligt anställningsavtalet, och därmed inte fått den lön de har rätt till.

– Det är beklagligt att det händer i Sverige 2016. Det är människor vi pratar om, det är personer som har trott någonting bättre om vårt land och våra arbetsvillkor. De ska behandlas enligt lag och lagens rätt i allt och de blir inte det, säger Kajsa Bysell.