Glädjebeskedet: Alla räddade ur grottan

Uppdaterad 2018-07-11 | Publicerad 2018-07-10

På tisdagseftermiddagen kom beskedet som en hel värld har väntat på.

Då meddelade den thailändska marinen att de tolv pojkarna och den 25-åriga tränaren räddats ur den vindlande Tham Luang-grottan.

Samtliga uppges må efter omständigheterna bra.

”Vi vet inte om det är ett mirakel, ett vetenskapligt framsteg eller något annat. Alla tretton medlemmar i Wild Boars-laget har nu kommit ut från grottan”.

Så löd det mycket efterlängtade meddelandet på Facebook där den thailändska marinen bekräftade att räddningsinsatsen vid grottan var över. Efter att ha varit instängda i de mörka håligheterna i mer än två veckor befinner sig nu alla de tolv pojkarna och deras tränare i säkerhet.

Beskedet togs emot med jubel bland människorna som samlats i närheten av grottan. Hurraropen spred sig sedan snabbt över hela världen. I Aftonbladets liverapportering strömmade lyckohälsningarna in.

”Det här gör mig glad!! Härligt!”, skrev en läsare.

”Oh vilka härliga nyheter. Glädjetårar här!”, utbrast en annan.

Tränaren kom ut sist

Det var vid 05-tiden på tisdagsmorgonen, svensk tid, som expertdykare för tredje dagen i rad gav sig in i grottan. Ungefär sex timmar senare sågs en ambulans köra från området kring mynningen. Det visade sig snart att fordonet förde en pojke till sjukhus. Han var det nionde barnet att räddas.

Under eftermiddagen kom glädjebeskeden i rask följd. Pojkarnas 25-åriga tränare var den siste personen att lämna grottan. Vid 14-tiden blev det känt att även han var ute – och då jublade en hel värld.

Missar VM – men bjuds in av United

Alla 13 uppges efter omständigheterna må bra. På grund av risken för infektioner har de dock satts i karantän på sjukhus. Detta innebär att de inte kan resa till Ryssland för att se VM-finalen, trots att de fått en inbjudan av det internationella fotbollsförbundet Fifa.

Men kanske kan Manchester United erbjuda lite plåster på såren. Den brittiska storklubben skriver på Facebook att laget och räddningspersonalen är välkomna att besöka den klassiska arenan Old Trafford:

”Manchester United är mycket lättade över att höra att de tolv fotbollsspelarna och deras tränare som varit instängda i en grotta i Thailand nu är i säkerhet”, heter det i inlägget från klubben.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING HÄR

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.