Trump: Jag hade rätt!

Av: Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:

Donald Trump hade gett sitt fulla stöd till den sexbrottsanklagade förloraren Roy Moore.

Men efter nederlaget i Alabama betonar presidenten att han tidigare stod bakom kandidaten Luther Strange – och hävdar att han visste att Roy Moore inte kunde vinna.

”Jag hade rätt!” skriver han på Twitter.

Demokraten Doug Jones seger i Alabamas fyllnadsval till den amerikanska senaten är ett stort nederlag för Trump. Inte bara för att Republikanernas majoritet i senaten blir allt mer bräcklig och att det blir svårare för presidenten att få igenom sin politik – skrällen är även en stor prestigeförlust eftersom Trump i förra veckan helhjärtat ställde sig bakom den kontroversielle kandidaten Roy Moore.

Den tidigare chefsdomaren har anklagats för sexuella trakasserier och övergrepp mot unga kvinnor under 1970-talet, varav minst en hävdar att hon var minderårig.

Donald Trump är dock inte känd för att gärna erkänna en förlust. Därför blev många förvånade när hans första offentliga reaktion på nederlaget var ett Twitterinlägg där han gratulerade Doug Jones och skrev att demokraten kämpat hårt för segern.

Flera personer som kommenterade inlägget undrade vem som egentligen skrivit det. Vissa frågade om presidentens konto till och med hade blivit kapat.

Men sju timmar senare hade Trump sovit på saken och skrev ett nytt inlägg.

”Anledningen till att jag från början stöttade Luther Strange (och hans opinionssiffror gick upp extremt mycket) är att jag sa att Roy Moore inte skulle kunna vinna det allmänna valet. Jag hade rätt!” skrev Trump.

Demokraten Doug Jones kommer nu att ersätta republikanen Jeff Sessions i USA:s senat. Sessions är numera justitieminister i Donald Trumps regering.

Segern är Demokraternas första vinst i ett senatorsval i Alabama sedan 1992 och innebär att Demokraterna från januari har 49 platser av 100 i den amerikanska senaten.

Publicerad:

LÄS VIDARE