Miljardsatsning på vården

Publicerad 2015-03-31

Vänsterpartiet har kommit överens med regeringen om stora välfärdssatsningar.

Totalt är det en reform på över 3,5 miljarder kronor.

Bland annat räknar man med 5 000 nya anställningar i äldrevården från nästa år.

Satsningar på äldrevården har varit ett av Vänsterpartiets tydligaste krav i förhandlingar med regeringen. I höstas la man fram ett paket på två miljarder kronor per år 2015-2018 för bemanning i äldreomsorgen.

I dag höll partiet en presskonferens där det meddelades att man kommit överens med regeringen om att satsa över 3,5 miljarder kronor på välfärd på sikt.

– Vi är nöjda över att vi fått till centrala välfärdsreformer. Inte minst satsningen på äldreomsorgen. Det är en central feministisk fråga, säger Ulla Andersson (V), ekonomiskpolitisk talesperson.

Att man lägger så stor prioritet på äldreomsorgen beror på att den är så eftersatt.

– Vi tycker att det är hög tid att lyssna på de anställda och de anhöriga.

Tydligt feministiska reformer

I äldrevården satsas det en 1 miljard kronor i år - därefter 2 miljarder varje år.

– Det räcker till ungefär 5 000 undersköterskor per helår.

Reformen innehåller även 200 miljoner kronor för förbättrad förlossningsvård i år, därefter 400 miljoner kronor per år. Hur många nya jobb det innebär är ännu inte klart.

Paketet innehåller även gratis medicin till alla barn, glasögonbidrag till alla barn från 2016 och satsningar på att få fler anställda i kvinnojourer.

– Våra reformer bidrar till att minska inkomstskillnaderna. Det blir fler anställda och större möjlighet för anhöriga att arbeta. Vi tycker att de här reformerna är tydliga feministiska reformer och är glada att regeringen har lyssnat på oss och prioriterat de här reformerna, säger Ulla Andersson.

Fler nyheter att vänta

Är det något du är missnöjd med, som ni inte har fått igenom i förhandlingarna?

– Man hade kunnat önska att man kunnat införa gratis medicin för barn redan vid halvårsskiftet. Men eftersom apoteken är privatiserade så fungerar inte det. Överlag är vi nöjda och vi är glada att regeringen valt att lyssna på oss.

Vad kan vänta sig för fler budgetnyheter framöver?

– Det kommer nog någon till. Men vad det blir får man vänta och se.