Turkietkännare om ambulansflyget: ”Ren propaganda”

Uppdaterad 2020-04-28 | Publicerad 2020-04-26

En coronasjuk man, som enligt hans döttrar inte fick vård i Sverige, hämtades med ambulansflyg och fördes till Turkiet för att få vård.

Det här är ren propaganda, enligt Turkietkännaren Kurdo Baksi.

– Det här ambulansflyget används för att dölja Turkiets misslyckanden med att bekämpa coronaviruset, säger han.

Tidigare kunde Aftonbladet berätta att en man, som enligt hans döttrar var svårt coronasjuk, nekades vård i Sverige. När de vädjade på sociala medier om pappans försämrade tillstånd agerade Turkiets regering, som skickade ett ambulansflyg till Sverige och förde mannen till Turkiet.

”Vårt sjukhus står redo för er far”, skrev Turkiets hälsominister Fahrettin Koca i ett inlägg på Twitter till döttrarna. 

”Det här flyget är det bästa propagandamaterial Erdogan har haft på länge”, säger Kurdo Baksi.

”Vill dölja misslyckandet”

Kurdo Baksi är samhällsdebattör och har arbetat med Turkietfrågor i många år. Enligt honom var sjuktransporten bara ett sätt för president Recep Tayyip Erdogan att dölja det misslyckade försöket att bekämpa coronassmittan i Turkiet.

– Tusentals människor nekas sjukvårdsplatser och måste betala för sina coronatester i Turkiet. Det här flyget är det bästa propagandamaterial Erdogan har haft på länge, säger han.

Enligt Baksi brukar Erdogan vanligtvis använda krigföring för att öka på sin popularitet. Men det har inte varit möjligt under det pågående coronautbrottet.

– Därför vill han använda sig av annat, som den här flygtransporten. Jag såg alldeles nyss att tolv turkiska tv-kanaler och nästan alla tidningar slår upp det här stort. De berättar hur illa Sverige beter sig är och hur fantastisk Turkiet är, säger han. 

Behöver politiska segrar

Paul Levin är föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet. Enligt honom speglar det här fallet en stor och uppriktig oro bland många svensk-turkar över den svenska coronastrategin.

– Jag ser en sådan oro bland bekanta och på sociala medier. Bland annat är det svårare att isolera den äldre generationen om man som många svenskar med turkisk bakgrund bor tillsammans med dem. Dottern i detta fall upplevde att hennes pappa inte fick den vård han behövde i Sverige och kände sig tvungen att be om hjälp på Twitter. Den turkiska regeringen hörsammade hennes vädjan, säger han.

Samtidigt anser han, precis som Kurdo Baksi, att den turkiska regeringen behöver politiska segrar under det pågående coronautbrottet

– Turkiet har skickat hjälp till många andra länder och hämtar hem landsmän utifrån, särskilt nu under Ramadan. Dessa handlingar, liksom det här fallet, får stor uppmärksamhet i regeringstrogna medier och används förstås också i politiskt syfte, säger han.

Turkiet har över 100 000 bekräftade fall av coronavirus och närmare 3 000 dödsfall, enligt Johns Hopkins University.