Ett flertal rådjurskid kommer att födas på Limhamn inom kort.
Foto: Hasse Holmberg
Ett flertal rådjurskid kommer att födas på Limhamn inom kort.

Snart föds rådjurskiden på Limhamn

Publicerad:
Uppdaterad:
Ett flertal rådjurskid kommer att födas på Limhamn inom kort.
Foto: Hasse Holmberg
Ett flertal rådjurskid kommer att födas på Limhamn inom kort.

NYHETER

De dräktiga rådjuren på Limhamn föder snart sina ungar. Inte sällan i villaträdgårdar.

För boende gäller det att ha uppsikt – speciellt om man kör en stor åkgräsklippare.

– Rådjuren gömmer kiden i det höga gräset, varnar Niklas Wibom, djurintresserad Limhamnsbo.

Födseln för de skånska rådjuren inträffar normalt sett i maj och i början av juni. Den kommande månaden väntas det smått i de fyra rådjursflockarna på Limhamn.

Niklas Wibom, djurintresserad Limhamnsbo, har tagit prover på avföring från djuren och kunnat konstatera att några av de 15 djuren är dräktiga.

”Rapportera gärna kid”

– Det är minst två stycken men troligtvis är det fler. För där är totalt elva stycken honor men jag har bara lyckats bekräfta två stycken som definitivt är gravida, säger Niklas Wibom.

Tillsammans med två kollegor driver han Lernackens forskningsstation.

Att rådjuren går i väntans tider har fått Niklas Wibom att uppmana folk till att rapportera in till forskningsstationen om de ser några kid men även att ha uppsyn kring sin omgivning.

Foto: Privat
Niklas Wibom, viltvårdare.

Ligger i högt gräs

– Det är coronatider och då rör sig folk mer i naturen. Sen är det folk som håller på med sina trädgårdar på grund av att det är vår och att man under corona har gott om tid. Då blir det att man ibland bara tar sin åkgräsklippare och kör lite hur som helst. Man tänker inte på det och förväntar sig inte att det ska ligga en rådjursunge i gräset.

Drygt en tredjedel av de nyfödda rådjursungarna tas av rävar. Men med en bra uppsyn från Limhamnsborna kan antalet som blir rävmat förhoppningsvis hållas nere.

– Limhamn ligger så tätt intill naturen att rådjuren går in i trädgårdar och hämtar mat.

Förra året fick en av hans väninnor på Limhamn besök av en dräktig råget som fick tvillingar i hennes trädgård. Till slut samlades hela rådjursfamiljen för middagar i trädgården.

”Vi behöver nåt sött”

– Att det kommer små kid är helt underbart. Det är nåt positivt så här i coronatider. Vi behöver nåt sött att titta på så att vi slipper den här coronaångesten.

För villaägarna gäller det att framöver använda sig av sunt förnuft.

– Ta en liten tur i trädgården helt enkelt. För rådjuren gömmer ungarna i det höga gräset. Sen går de in i villaträdgårdar ibland för att mamman vill ha mat så hon kan dia ungen. Då ska man låta djuren vara. Skrämmer man dem så springer de iväg, ut i trafiken och då vet vi hur det slutar.

Rådjur föder normalt sett 1–4 kid.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

ÄMNEN I ARTIKELN