Så hanteras coronasmittade i häktet

Publicerad 2020-04-09

Region Syd står förberedda men har ännu inte haft något bekräftat coronafall i häktet.

Sex häktesintagna i landet har bekräftats smittade av covid-19.

I Region Syd har man ännu inget fall – men förbereder sig på det värsta.

– Vi planerar utifrån en ytterlighetssituation men hoppas att vi aldrig når dit, säger Andreas Wallin, kriminalvårdschef på häktet i Malmö.

Kriminalvården hade på onsdagen sex stycken bekräftade coronafall i sina häkten. Fem av dem är i Region Stockholm medan en är i Region Norr.

När det gäller Region Syd har Kriminalvården ännu inte haft något coronafall i häktena. Däremot har en planering gjorts om det skulle vara så att någon intagen insjuknar.

– Som så många andra i den här situationen planerar vi för det värsta och hoppas på det bästa. Vi har den lilla fördelen att vi ligger lite efter i utveckling gentemot till exempelvis Stockholm. Det ger oss lite mer möjligheter att planera, säger Andreas Wallin, kriminalvårdschef på häktet i Malmö.

Arbetet med att förbereda sig inför corona har pågått de senaste veckorna.

”Försöker isolera”

– Utan att precisera det jättemycket i detalj handlar det om hur vi ska hantera smittade, hur vi säkerställer personal och hanterar skyddsutrustning samt säkerställer personalförsörjningen. Alltifrån det stora till det lilla, säger Andreas Wallin.

Om någon på häktet skulle insjukna i covid-19 är det i första hand isolering som gäller.

– Det hanteras precis på samma sätt som på alla andra ställen, tänker jag. Det handlar om vi försöker isolera den smittade från att träffa andra. Och att personalen är noga med att hålla avstånd. Ifall en närmare undersökning behövs ska man ha skyddsutrustning.

På häktet i Malmö menar Andreas Wallin även att de har ytterligare en fördel.

Lånar från Försvarsmakten

– I nån mening är det lite enklare att hantera i ett restriktionshäkte. Grundpremissen är att man är inlåst redan från början. Så förändringen för de intagna blir inte så där jättedramatisk, eftersom att de i grunden är isolerade i enskildhet i alla fall.

– Möjligen skulle det kunna bli lite bökigare på till exempelvis en anstalt. Men för just vår del, med restriktionshäktade, är det i alla fall hanterbart.

Kriminalvården är en av de aktörer som fått låna skyddsutrustning från Försvarsmakten under tiden som coronarestriktionerna i landet ligger kvar.

– Just nu ser situationen hoppfull ut med skyddsutrustning. Det kändes mer kritiskt för någon vecka sen när alla skrek efter skyddsutrustning.

Nya celler i bruk

På häktet i Malmö hade de tidigt under coronakrisen ett större personalbortfall än vanligt, men antalet sjukskrivningar har nu sjunkit och ligger i dag på det normala.

Även om något coronafall inte bekräftats på häktet har de andra problem att brottas med. Likt de senaste åren är samtliga av Region Syds häkten överfulla. För två veckor sedan planade antalet intagna ut men har sedan dess vänt upp igen.

De häktesceller som polisen hyrt ut till Kriminalvården håller på att utrustas, så att de håller häktesstandard, och vissa av dem har tagits i bruk.

Andreas Wallin är häkteschef i Malmö.

ANNONS