Moderaternas bildoffensiv efter Erdogans besked

Uppdaterad 2020-03-04 | Publicerad 2020-03-02

Gruppledaren Tobias Billström (M) porträtterad som en kostymklädd jätte som skyddar den svenska gränsen.

Och en bild på M-ledaren Ulf Kristersson i jaktkläder, som vill stärka EU:s gränsskydd.

Efter att Turkiet öppnat sin gräns går Moderaterna på bildoffensiv.

Det är dramatiska tider vid EU:s gräns. Turkiets president Erdogan meddelade i förra veckan att landet inte längre kommer stoppa flyktingar på väg mot Europa.

Men till skillnad mot flyktingvågen 2015 släpps de inte in denna gång. Vid gränspassagen mot Grekland har situationen blivit kaotisk.

I Sverige har flera M-toppar reagerat på Erdogans besked.

På en bild som lagts upp på partiets Facebook-sida syns M-ledaren Ulf Kristersson i jaktkläder. Budskapet är ”Stärk gränsen!”.

”Flyktingkrisen från 2015 får aldrig upprepas. Sverige måste stödja Greklands arbete med att skydda EU:s yttre gräns”, står det vidare.

Ulf Kristersson, partiledare Moderaterna

Kräver svensk personal vid gränsen

M-ledaren skriver att regeringen måste skicka svensk personal till EU:s gräns och att Grekland och Bulgarien ska få resurser via EU-kommissionen. Dessutom kräver M att regeringen står upp för unionens yttre gräns, annars kommer man försöka samla en majoritet i EU-nämnden för det.

Bilden på Kristersson i jaktkläder raderades dock från M:s sida på Facebook under måndag eftermiddag.

– Vi har bytt bild eftersom Ulf Kristerssons kläder på den tidigare verkade ta fokus från den viktiga frågan, som är att EU och Sverige ska stärka gränskontrollen, säger hans pressekreterare Siri Steijer.

Även partiets gruppledare Tobias Billström har gjort ett inlägg i sociala medier. På Twitter har han lagt upp en bild där han själv porträtteras som en kostymklädd jätte som skyddar den svenska gränsen.

”I respons till president Erdoğans utmaning idag mot EU är det dags att höja våra nationella och europeiska gränsbarriärer. Regeringen bör nu omedelbart aktivera gränskontrollmekanismer och kalla in extra personal. Snabbt och omgående. Utan dröjsmål”, skriver Billström.

Flera år gammal bild

Bilden har väckt både kritik och fått beröm i sociala medier.

Den tecknade bilden har dock flera år på nacken och kom till före flyktingkrisen 2015, året då 163 000 människor sökte asyl i Sverige.

Det avslöjar journalisten Cecilia Garme, mångårig politisk journalist och moderator. På Twitter skriver hon av den tecknades av Graham Samuels till en intervju hon gjorde med Billström till tidningen Vi hösten 2014.

”Den handlade om Alliansens samarbete m Miljöpartiet i migrationspolitiken och hade inte den innebörd du tror” skriver hon.

Bilden kom alltså till innan partiets omsvängning i migrationspolitiken.

Ulf Kristersson har avböjt att kommentera.

Även Tobias Billström har avböjt att kommentera. Hans pressekreterare meddelar att han har fokus på annat.