Operation rimfrost ska få fler att hoppa av

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Stefan Hector, nationell kommenderingschef och ansvarig för polisens nationella särskilda händelse Operation rimfrost. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Stefan Hector, nationell kommenderingschef och ansvarig för polisens nationella särskilda händelse Operation rimfrost. Arkivbild.

Avhopparverksamheten "Sluta skjut" används i polisens Operation rimfrost för att få ned sprängningar och skjutningar i Malmös gängmiljö.

Nu ska man sprida kunskap om metoden till övriga polisregioner i landet.

Av de 70 personer som Malmöpolisen arbetade med inom Sluta skjut-programmet under 2019 har 60 procent sedan dess varit ostraffade. Enligt Stefan Hector, nationell kommenderingschef och ansvarig för rimfrost, är det en metod som fungerar för att stävja kriminaliteten.

– Om 60 procent av de som försöker hoppa av inte återkommer i kriminalitet ser vi det som en bra metod, säger han till TT.

Inom arbetet med polisens nationella särskilda händelse Operation rimfrost har ett 30-tal kriminella blivit föremål för insatser inom "Sluta skjut", som är ett pilotprojekt där bland annat polisen och Malmö stad deltar.

Malmö föregångare

Projektet ska utvärderas innan beslut om fortsättning och utvidgning, men kunskapen om metoden ska delas över landet genom rimfrost.

– Polisen i Syd och övriga myndigheter i Malmö har kommit långt fram i sin avhopparverksamhet, de är duktiga på det här. Och det ska spridas till övriga regioner, säger Stefan Hector.

Operation rimfrost ökar också sin aktivitet i samtliga polisregioner, som tidigare mest varit knutet till Malmö. Framför allt ligger fokus på enskilda nyckelpersoner bakom sprängningar och skjutningar, säger Stefan Hector.

– I Sverige är det ett tresiffrigt antal personer som har störst påverkan, per region rör det sig om tvåsiffriga antal. Kan vi reducera deras kapacitet kommer skjutningar och sprängningar att minska.

Gripanden och beslag

Det kan bland annat handla om personer som själva skjuter eller spränger, vapenförsäljare och bombtillverkare eller ledarfigurer som initierar brott.

Förutom gripanden kan det handla om olika beslag, eller att göra anmälningar till socialtjänsten om det rör sig om unga förövare.

Vilken effekt Operation rimfrost har fått på sprängningar och skjutningar är ännu för tidigt att säga, enligt Stefan Hector.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE