Filmande bilister försvårade släckning av storbrand

Av: Eneida Berisha

Publicerad:
Uppdaterad:

En storbrand spred sig på ett flertal gårdar norr om Svedala i fredags.

Branden lockade till sig en storpublik som försvårade släckningsarbetet, skriver Sydsvenskan.

– Varför vill man gotta sig i andras olyckor? Min systers familj kunde ha stått utan hus och hem idag, säger en boende till tidningen.

Under fredagen rasade en kraftig brand utanför Vismarlöv norr om Svedala. Räddningstjänsten hade ett svårt arbete med att släcka branden – och ännu svårare blev det när bilister stannade till för att filma branden, skriver Sydsvenskan.

Enligt räddningsledare Arly Jensens uppgifter ska brandorsaken varit en maskin som gått varm under skördearbetet.

Det här ska ha antänt den redan torra marken. Och lågorna och röken från branden lockade till sig en storpublik.

Enligt en boende stod bilar parkerade på båda sidor av vägen, de hade kört in på hennes systers äng och folk gick runt huset.

– Jag har aldrig sett så mycket bilar här. Men inte en enda människa frågade om vi behövde hjälp, säger den drabbade till Sydsvenskan.

Polis fick kallas in

Arly Jensen berättar för Sydsvenskan att privatpersonerna hindrade deras framkomlighet.

– Att vara nyfiken kan innebära att man är i vägen för operativ personal. Men folk tänker inte på det sättet, man vill bara se. Det kan få väldigt allvarliga konsekvenser, säger Jensen.

Slutligen fick polis kallas in för att spärra av vägen. Efter att vinden ändrade riktningen kunde räddningstjänsten få branden under kontroll.

– Räddningstjänsten, markägaren och grannarna som hjälpte till gjorde ett fantastiskt jobb, men jag tänker på alla andra som bara tittade på. Varför vill man gotta sig i andras olyckor? Min systers familj kunde ha stått utan hus och hem idag, säger den drabbade till tidningen.

 

Aftonbladets redaktionschef Michael Poromaa har tidigare uppmanat Aftonbladets läsare som vill skicka in nyhetstips, filmer eller bilder att visa hänsyn till omgivningen och inte vara i vägen för räddningspersonal eller polis.

– Utsätt aldrig dig själv eller någon annan för fara. Respektera polis och räddningstjänst och håll dig på behörigt avstånd, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE