Nu stänger Danmark sin gräns

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

I kampen mot coronaviruset stänger Danmark nu sin gräns.

Från och med klockan 12.00 får bara danska medborgare, och de med giltiga skäl, komma in i landet.

– De svenskar som landar, kommer att få komma in om de ska vidare till Sverige. De som kommer in via bron kommer inte att få komma in utan bli nekade vid gränsen där, säger Müller, till TT.

Kampen mot coronaklockan har fått Danmark att vidta drastiska åtgärder och stänga gränsen. Nu har klockan passerat 12.00 och ingen utan giltiga skäl får komma in i landet.

Alla som landar på Kastrups flygplats kommer att tas åt sidan för att kontrolleras av polis. Där ska passagerarna få redogöra för sitt ärende i Danmark.

– Det är en mycket speciell situation. Alla inkommande ska kontrolleras av myndigheterna och vi förväntar oss är att säkert 140 ankommande flyg och omkring 9 000 passagerare ska kontrolleras av polis, säger Kastrups säkerhetschef Johnnie Müller.

Svenskar får inte flyga från Kastrup

De svenskar som landar kommer att få komma in i landet om de ska vidare till Sverige. De som kommer in via bron kommer att bli nekade vid gränsen, säger Johnnie Müller.

– Svenskar som har biljetter till flygresor från Kastrup kommer inte att släppas in i Danmark, men hemvändande svenskar som landar på Kastrup kommer att få möjlighet att återvända, säger Rasmus Skovsgaard, chef för polisen på flygplatsen, till TT.

Stena Line stänger trafik

Jens Ole Hansen, tillförordnad vd, säger till Sydsvenskan att han inte vet hur Svenska rederiet Forsea ska agera. Rederiet trafikerar Helsingborg–Helsingör för gods- och passagerartrafik.

– Men vi måste informera våra passagerare om att de inte kan resa till Danmark från i morgon (lördag), så är det bara, säger han till tidningen.

Färjerederiet Stena Line skriver i ett pressmeddelande på fredagskvällen att man med anledning av det danska beslutet stänger ner passagerartrafiken till Danmark tills vidare. Även till Polen – som också stänger sina gränser – stoppas passagerartrafiken.

Frakttrafiken kommer dock att fortsätta tills vidare.

Statsepidemiolog Anders Tegnell på svenska Folkhälsomyndigheten ger inte mycket för danskarnas beslut. Han berättar att man tidigare försökt genomföra liknande stängningar.

– Historiskt har det visat sig vara en fullständigt meningslös åtgärd, sa han till Aftonbladet på fredagen.

Aftonbladets reporter Susanna Nygren kontrolleras av danska gränsvakter.
Foto: Krister Hansson
Aftonbladets reporter Susanna Nygren kontrolleras av danska gränsvakter.
Foto: Krister Hansson
I kampen mot coronaviruset stänger Danmark nu sin gräns. Från och med klockan 12.00 får bara danska medborgare, och de med giltiga skäl, komma in i landet.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE