Svenskarnas köttkonsumtion fortsätter minska

TT

Uppdaterad 2020-03-06 | Publicerad 2020-03-05

På bilden syns slaktade grisar. Arkivbild.

Svenskarnas köttkonsumtion fortsatte att minska under 2019, enligt Jordbruksverkets sammanställning, skriver Dagens Nyheter.

Köttkonsumtionen i landet minskade med 2,3 procent, eller i genomsnitt 2,0 kg per person. Den genomsnittliga svensken åt 81,9 kg kött under året.

– Sammantaget är det ungefär samma minskning som tidigare år, men det varierar mellan köttslagen. I år minskade griskonsumtionen med sex procent medan fågelkonsumtionen exempelvis ökade, säger Åsa Lannhard, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket, till tidningen.

Lannhard tror att köttkonsumtionen kommer fortsätta att minska även kommande år.

– Vi har tidigare sett dippar i köttkonsumtionen, som under finanskrisen 2008–2009 och 2001 när galna kosjukan spreds, men det här är en mer långsiktig utveckling som ser ut att hålla i sig i och med klimathotet och oron över miljön, säger hon.

PODD Har köttätandet nått sin topp?

I podden Aftonbladet Daily pratar vi om ”peak meat” med omvärldsanalytikern Ingela Stenson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln