Sex anhållna i dansk-svenskt polistillslag

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Tre personer har gripits av polisen i Göteborg i en operation i samarbete med dansk polis rörande "särskilt komplicerad och gränsöverskridande kriminalitet". Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Tre personer har gripits av polisen i Göteborg i en operation i samarbete med dansk polis rörande "särskilt komplicerad och gränsöverskridande kriminalitet". Arkivbild.

Svensk och dansk polis har i en samordnad aktion gripit sex personer misstänkta för allvarlig internationell brottslighet.

Enligt ett pressmeddelande från den danska polisen är bakgrunden "en större internationell utredning beträffande särskild komplicerad och gränsöverskridande kriminalitet".

– Vid 13.30 i dag (lördag) grep vi tre personer i Danmark, samtidigt som Göteborgspolisen grep tre personer där. Allt är en del i en dansk polisutredning och vi har jobbat väldigt tätt ihop med svensk polis, säger Brian Voss Olsen, chef för Särskilda utredningar i område Väst, till Ekot Sveriges Radio.

Svensk bil

Svensk polis hänvisar frågor till sina danska kollegor, som inte vill svara närmare på vad den misstänkta brottsligheten rör, inte heller något om de gripnas kön, ålder eller nationalitet.

– Vi kan inte säga något. I morgon bitti kommer förhandlingar ske bakom stängda dörrar, säger Brian Voss Olsen som TT har sökt men inte kunnat nå.

Han uppger för Aftonbladet att ärendet inte handlar om terrormisstankar.

Gripandet vid en rastplats i Ejer Bavnehøj strax norr om Horsens på Jylland var rätt dramatiskt, berättar ett ögonvittne för Ekstrabladet :

– Det var i alla fall sex, sju poliser. Alla var civilklädda.

Enligt vittnet befann sig de gripna i en svenskregistrerad bil.

Ska utlämnas

Alla sex är anhållna enligt den danska polisen. De tre i Danmark ställs inför domstol i Horsens i ett så kallat grundlagsförhör, som måste hållas inom 24 timmar efter ett gripande och som prövar grunderna för ett frihetsberövande.

Det blir ett domstolsförhör med så kallade dubbellåsta dörrar, vilket innebär att ingen utanför rättsalen får reda på vad det hela handlar om.

De tre anhållna i Sverige kommer Danmark att begära utlämnade, rapportar nyhetsbyrån Ritzau.

– När det gäller Göteborgsgripandena måste vi prata med de svenska myndigheterna om vad som ska hända de närmaste dagarna, säger Brian Voss Olsen till Ekot.

Publicerad: