Pressen ökar på Trump: Demokraterna kräver dokument av Pompeo

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

Demokraterna rivstartar riksrättsutredningen mot president Donald Trump.

Tre utskott i representanthuset kräver att utrikesminister Mike Pompeo överlämnar dokument som rör Trump-regeringens kontakter med Ukrainas regering.

Samtidigt lämnar Kurt Volker, USA:s toppdiplomat i Ukraina, plötsligt sitt uppdrag.

Kravet kommer efter att utrikesdepartementet i snart tre veckors tid vägrat lämna ut dokumenten till de tre demokratledda utskotten.

”Utskotten utreder i vilken omfattning som president Trump äventyrat nationens säkerhet genom att pressa Ukraina att blanda sig i vårt val 2020 och genom att hålla tillbaka säkerhetsstöd som kongressen beslutat om för att hjälpa Ukraina att stå emot rysk aggression”, skriver de tre utskottsordförandena – Eliot Engel, Adam Schiff och Elijah Cummings – i ett brev till Mike Pompeo.

Diplomater kallas till förhör

Demokraternas drag är ett första led i det riksrättsförfarande som representanthuset inledde mot Donald Trump tidigare i veckan.

En visselblåsare har bland annat anmält att presidenten i ett telefonsamtal den 25 juli pressade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att utreda rivalen och presidentkandidaten Joe Bidens son Hunter Biden.

Utrikesminister Pompeo har fram till och med den 4 oktober på sig att leverera det efterfrågade materialet – som rör kontakter mellan utrikesdepartementet, Donald Trump, presidentens personliga advokat Rudy Giuliani och företrädare för Ukrainas regering.

”Om du inte kan eller vägrar att rätta dig efter föreläggandet ska det utgöra bevis på att du försökt förhindra representanthusets riksrättsutredning”, står det i brevet till Pompeo.

Utskotten kallar även fem diplomater vid utrikesdepartementet till förhör. Bland annat handlar det om USA:s speciella sändebud i Ukraina Kurt Volker, den tidigare ambassadören Marie Yovanovitch samt EU-ambassadören Gordon Sondland.

Volker lämnar sitt uppdrag

Efter att ha dragits in i Ukraina-härvan lämnade Volker sitt uppdrag under fredagen, skriver State Press.

Rudy Giuliani bekräftade i torsdags att Volker var den som satte honom i kontakt med ukrainska tjänstemän.

1 av 2 | Foto: Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Donald Trump.

Detta kommenterar utskottsordförandena i brevet:

”Herr Giulianis senaste offentliga uttalanden väcker fler oroande frågor om utrikesdepartementets tjänstemäns möjliga inblandning i presidentens försök att pressa Ukraina att lägga sig i det amerikanska valet 2020.”

Giuliani vill ha Trumps ja

De första förhören komma att hållas redan under nästa vecka.

Giuliani, som sannolikt är aktuell för en kallelse så småningom, uppger för CNN att han bara tänker vittna om Trump godkänner det.

– I slutändan, om jag säger ja och han säger nej, då kan jag inte vittna, säger han till tv-kanalen.

Publicerad:

LÄS VIDARE