Kvinna misstänks ha förgiftat make med räksmörgås – åtalas

Publicerad:

NYHETER

Makarna låg i skilsmässa och hustrun bjöd på räksmörgås då de möttes för att göra upp om ekonomin.

Enligt utredningen ska mannen ha känt sig dålig efter bara några tuggor av smörgåsen och tuppat av.

Hustrun misstänks nu för att ha försökt förgifta sin man.

– En familjetragedi, säger kvinnans försvarare.

Kvinnan, som är i 60-årsåldern, står åtalad för två mordförsök. Enligt åklagaren misstänks hon för att den 1 maj i år ha försökt döda sin make med ett okänt gift i bostaden i Stockholmsområdet.

Det andra mordförsöket skedde den 7 maj då kvinnan tillsammans med parets son, en man i 30-årsåldern, åter ska ha försökt döda maken, nu med flertalet slag med basebollträ och en stekpanna. 

Under larmsamtalet till SOS ska kvinnan ha uppgett att hon misshandlat mannen med en stekpanna, efteråt har hon sagt att hela situationen varit kaotisk och att hon inte minns alla delar.

1 av 4 | Foto: POLISEN
Kvinnan fångades på bild när hon köpte en stekpanna.

Maken blev mycket illa tilltygad med livshotande skallfrakturer och hjärnblödningar, då polis och ambulanspersonal kom till bostaden var det blod överallt.

– Det är bland det blodigaste och grövsta jag sett under min tioåriga karriär, har en av poliserna sagt.

Efter ingripandet häktades mamman och sonen.

Misstänks ha ljugit om cancer

Åklagaren menar att dådet varit uppsåtligt då kvinnan ett par dagar innan köpt två stekpannor och ett basebollträ och placerat ut dem i huset. Hon ska därefter ha lockat mannen till bostaden genom att påstå att hon drabbats av bröstcancer.

Kvinnan har förnekat brott och att hon hävdat att hon haft cancer.

– Det är min man som sagt att jag är som en cancersvulst, har hon uppgett.

Enligt utredningen hade mannen träffat en annan kvinna efter närmare 40 års äktenskap och köpt en ny bostad, makarna träffades den 1 maj för att göra upp om ekonomin.

Kvinnan menar att hon och maken gjorde räksmörgåsarna tillsammans och att mannen fick ett blodtrycksanfall, någon förgiftning har det inte varit tal om enligt henne.

– Om man försöker förgifta någon, då förgiftar man väl den ordentligt liksom, har hon sagt.

Googlade på bekämpningmedel

Polisen fann Acetamiprid, ett mycket farligt bekämpningsmedel mot skadedjur, i en burk i badrumsskåpet.

Utredningen har visat att kvinnan veckorna innan det misstänkta mordförsöket under helgledighet ska ha googlat på Acetamiprid, och hur man får bort besk smak.

Kvinnan, som arbetar på laboratorium, har förklarat slagningarna på nätet med att hon behövde uppgifterna i jobbet.

I samband med att maken svimmade av efter räkmackan ska sökningar på natriumazid och dess effekter ha gjorts i kvinnans telefon.

Hon har dock inte kunnat ge någon närmare förklaring varför hon ska ha gjort slagningarna.

Åt halva mackan

Enligt maken ska hustrun ha sagt i samband med hans uppvaknande: ”Om jag hade velat se dig död så hade du varit död nu”.

– Jag var påverkad ett par dagar, trött, har maken sagt. Jag vet inte vad det var i mackan. Jag åt halva, sedan tuppade jag av och ramlade av stolen.

Mannen har sagt att han kände sig lite rädd dagarna efteråt och saknade matlust och att han såg det inträffade som en varning.

Kvinnans försvarare, advokat Mats Flodén, anser att bevisningen i målet endast bygger på en massa indicier:

– Det är en familjetragedi. Min huvudman förnekar brott, det finns ingenting i utredningen som visar att hon är skyldig även om åklagaren anser något annat. Vi hoppas på att få henne frikänd. 

Sonens försvarare, advokat Henrik Lindblom, säger att hans klient förnekar brott och endast handlat i nödvärn:

– Han hörde mamman och pappan diskutera något och att mamman ropade på hjälp. Han ser pappan utöva våld mot mamman och kommer till undsättning. Sonen har därefter fredat dels sig själv och mamman. Vi har goda förhoppningar om att även rätten godtar nödvärnsinvändningen.

Rättegången inleds på tisdag.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN