Så avslöjades politikernas fusk med lyxresor, djurfester och nattklubbsbesök

Uppdaterad 2020-02-11 | Publicerad 2019-09-15

Stefan Jakobsson blir den första politikern som åtalas efter Aftonbladets granskning ”Maktens kvitton”.

Men förundersökningar pågår mot flera andra riksdagsledamöter.

Här är historien om ”Maktens kvitton”, den mest omfattande granskning av riksdagsledamöter som någonsin har gjorts, och som visat hur folkvalda låtit skattebetalarna stå för privata festresor, lyxboenden i Asien och hotellsviter bokade åt anhöriga.

Alla helgons dag, 2017.

Den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Stefan Jakobsson går på Hovet och ser hockeylaget AIK spela match.

Till arenan har han tagit taxi från sitt hem i Stallarholmen, en tätort i Strängnäs kommun. Resan kostade 1 180 kronor.

Under kvällen och natten efter matchen åkte Jakobsson taxi till en rad olika adresser i Stockholmsområdet. Samtliga taxinotor – på totalt 3 100 kronor – skickade han till skattebetalarna.

Jakobsson uppger senare att han träffade ”olika företag” under hockeymatchen.

– Ja. Vi hade möten. Jag kommer inte ihåg exakt. Jag vet att det var olika företag som ville träffas och prata och så skulle vi ändå titta på hockey samtidigt... Jag vet att jag åkte upp och hade möten och efter det blev det privata fester, helt enkelt, sa han när Aftonbladet konfronterade honom med uppgifterna.

En månad senare lät Jakobsson återigen riksdagen – och skattebetalarna – bekosta flera privata resor under ett och samma dygn.

Då tog Jakobsson först en taxi till en adress på Östermalm i Stockholm. Där stannade han till strax efter klockan tre på natten, då han tog en taxi till en nattklubb vid Stureplan. Strax efter halv fem på morgonen åkte Jakobsson vidare till en annan adress i centrala Stockholm, innan han åkte vidare med ytterligare en taxi.

Aftonbladets granskning ”Maktens kvitton” visade att Stefan Jakobsson åkte taxi för närmare 330 000 kronor mellan åren 2014 och 2018.

Granskningen visade också att SD-toppen har brutit mot riksdagens regler och låtit skattebetalarna stå för privata resor till nattklubbar, fester och vänner. Han har även låtit riksdagen stå för allt från hans familjs hotellkostnader till hyrbil, traktamente och hotell i samband med att Jakobsson varit på bröllop och svensexa.

– Jag är inte född i Stockholm. Jag vet inte vilka företag som är säkra och inte... Allting som har hänt uppe i Stockholm med alla saker som har varit negativa, har ju självklart skrämt mig som bor ute på landet, för jag kan inte Stockholm, svarade han på Aftonbladets fråga om varför han beställt privata taxiresor och låtit riksdagen betala.

I slutet av februari 2018 körde Jakobsson och hans sambo till Sölvesborg för att delta i en privat fest som arrangerades av partiledaren Jimmie Åkesson.

Temat för kvällen var glitter: ”För att lysa upp vintermörkret bjuder vi in till ännu en sprakande, glittrande kväll i goda vänners lag”, stod det i en inbjudan där man föreslog Stadshotellet som låg på ”krypavstånd”.

Reseräkningen skickade Jakobsson till riksdagen. Han redovisade allt som “konferens”.

– Det var ingen konferens. Det här var en privat fest, säger en festdeltagare Aftonbladet talat med.

Aftonbladet konfronterade senare Jakobsson med uppgifterna:

I februari i år var du på Jimmie Åkessons privata fest i Sölvesborg?

– Ja, det kanske jag var.

Du var där.

– Det kan nog stämma ja, i år.

Då lät du skattebetalarna stå för bil, hotell och traktamente för dig och din sambo?

– Då har jag missat att… Det dras på min sambo. För min sambo ska dras. Absolut. Det är jag glad att du uppmärksammade. Det hade jag missat. Däremot har jag haft möten.

Efter att uppgifterna publicerats i Aftonbladet valde Jakobsson att dra tillbaka sin kandidatur till riksdagsvalet 2018.

Jakobsson var varken den första eller sista att lämna sina politiska uppdrag efter Aftonbladets granskning ”Maktens kvitton”.

Men i fredags blev han den första att åtalas i domstol.

– Jag har åtalat honom för bedrägerier, säger åklagare Joakim Zander.

Hur många?

– Ja, det är lite svårt att säga, den första åtalspunkten är ett antal taxiresor, 35 taxiresor i Stockholmstrakten. Sen är det ytterligare åtalspunkter som gäller hotellvistelser.

Att en riksdagsledamot åtalas efter en journalistisk granskning är mycket ovanligt.

Men det kan bli fler.

Just nu pågår tre andra förundersökningar mot nuvarande eller avhoppade riksdagsledamöter som granskats av Aftonbladet. En av dem är sverigedemokraten Patrick Reslow, som valt att sitta kvar på sin post.

Den 29 juli förra året checkade Reslow in på Stadshotellet i Sölvesborg. Enligt hotellet var det ett dubbelrum som hade bokats för två personer en dryg månad tidigare.

Reslow var på väg till Jimmie Åkessons sommarfest, dit gästerna kom utklädda till olika djur.

Värden Jimmie Åkesson, för kvällen utklädd till höna, hade bland annat bjudit in SD-ledamoten Martin Kinnunen som kom iklädd leopardkavaj och SD-ledamoten Paula Bieler, som kom sminkad som en zebra.

Efteråt krävde Reslow ersättning för sin övernattning på Stadshotellet i Sölvesborg, traktamenten och bilersättning, på sammanlagt drygt 2 500 kronor.

”Väljarkontakter”, skrev Reslow på sin reseräkning till riksdagen.

Reslow har även granskats för en resa till Singapore – där han bodde i en lyxsvit bokade för fyra personer, till priset 32 000 kronor.

Aftonbladets granskning “Maktens kvitton” är den mest omfattande granskning av riksdagsledamöter som någonsin har gjorts.

Arbete pågår fortfarande i september 2019, nästan ett och ett halvt år efter att det inleddes. Under 2019 har det publicerats omkring 50 artiklar, ett stort antal tv-inslag och en mängd avslöjanden.

Totalt har omkring 110 artiklar publicerats.

– Det har varit ett väldigt stort gräv, vi har suttit i månader och gått igenom pärmar med ledamöternas räkningar, ett ganska oglamoröst jobb. Det är ett klassiskt gräv kombinerat med att vi kontrollerat de uppgifter som kommit fram med riksdagsledamöternas inlägg i sociala medier, säger Richard Aschberg, en av reportrarna bakom granskningen.

Tillsammans med reportern Mattias Sandberg ligger han bakom samtliga avslöjanden. Under 2018 jobbade även reportern Anders Johansson med granskningen. Bara under det året tvingades fyra politiker att avgå.
”Maktens kvitton” har nominerats till ett flertal prestigefulla priser – och vunnit en INMA-award, som brukar kallas för medievärldens Oscar, i New York. Enligt juryns motivering var granskningen ”perfekt genomförd, oerhört imponerande, journalistik när den är som bäst”.

Journalistik när den är som bäst

– En granskning av den här omfattningen och med de här konsekvenserna undrar jag om vi har sett tidigare, kommenterade talmannen Andreas Norlén granskningen i en intervju.

Norlén har även sagt att “Maktens kvitton” är ett “tydligt exempel när media gör demokratin en tjänst och tillför nya perspektiv som inte annars hade kommit i dagen”.

Hittills har granskningen lett till att:

  • Fem riksdagsledamöter har tvingats avgå och en har lämnat sitt parti.
  • Sex brottsutredningar har startats, varav flera fortfarande pågår.
  • Dessutom har ett flertal ledamöter tvingats betala tillbaka felaktiga ersättningar.

– Vi har kanske varit lite naiva när vi fastställt regelverket och trott att sånt här inte ska förekomma, säger statsvetaren Marja Lemne, vid Södertörns högskola.

Behövs det en ny lagstiftning, en slags lex “Maktens kvitton”?

– Ja, jag tycker att det är angeläget att strama upp regelverket. Inte minst att försöka reparera de skador som alla dessa affärer har vållat förtroendet för riksdagsmän, statstjänsteman och förvaltningen överhuvudtaget. Det är hög tid att man stramar upp det. Min uppfattning är att man inte trott att det skulle förekomma denna typ av missbruk.

Tobias Hammar är författare och före detta ekonomijournalist. I sin bok ”Girighet” försöker han reda ut varför redan mäktiga och förmögna personer ofta ertappas med fingrarna i syltburken.

– Det är nog inte pengarna i sig som är grejen. Det är samma sak som när du ser att du kan köpa tre citroner för 25 kronor på Ica och spara två kronor. Det känns som en bra deal, du får en liten rush från hjärnans belöningssystem. Också små tillskott ger en kick som gör att man söker dem, även om de innebär en social och juridisk risk. För dem i samhällets toppskikt finns dessutom känslan av att göra en exklusiv vinst, att kunna få något som inte andra kan få, säger han.

Här är alla politiker som granskats i Maktens kvitton:

Erik Bengtzboe konfronteras av Aftonbladets Richard Aschberg

ERIK BENGTZBOE (M) – AVGICK. FÖRUNDERSÖKNING PÅGÅR

  • Erik Bengtzboe plockade ut över 158 000 kronor i ersättningar genom att uppge att hans permanenta boende är i Nyköping, där han sedan 2013 varit skriven hos sin mamma. Hans bostadsrätt i södra Stockholm – där hans familj är skriven – klassade han som sin övernattningslägenhet.
  • Efter att ha konfronterats uppgav Bengtzboe att det var ett ”misstag” att han var skriven i sin mammas villa – och ändrade snabbt sin folkbokföring till sin mammas fritidshus utanför Nyköping. Där satte han upp en ny brevlåda, ändrade sopabonnemang och hävdade att han bott där sedan 2017. Aftonbladet kunde strax efteråt visa dokument som motsade den versionen.
  • Efter avslöjandena lämnade Erik Bengtzboe sin riksdagsplats – och en åklagare inledde en förundersökning

EMMA CARLSSON LÖFDAHL (L) – LÄMNADE SITT PARTI. FÖRUNDERSÖKNING PÅGÅR

  • Emma Carlsson Löfdahl hyrde en bostadsrätt, som har en månadsavgift på drygt 2 000 kronor, för 13 000 kronor av sin make. På så sätt hade hon sedan 2017 kunnat plocka ut maximal ersättning från skattebetalarna på 8 600 kronor i månaden, totalt över 460 000 kronor sedan hennes make köpte lägenheten under 2013.
  • ”Jag har ju ett hyreskontrakt som jag har med min man. Och då betalar jag den marknadsmässiga hyran. Hur han sen sköter det, det är ju inte mitt problem”, sa L-toppen.
  • Liberalernas ledning tog snabbt avstånd från Carlsson Löfdahls agerande och uppmanade henne att avgå. Något hon inte gjorde, istället lämnade hon partiet och fortsätter som vilde. Genom att sitta kvar i riksdagen mandatperioden ut kan hon få omkring 9,9 miljoner kronor av skattebetalarna – inklusive riksdagsarvode och inkomstgaranti.

PATRICK RESLOW (SD) - FÖRUNDERSÖKNING PÅGÅR

  • Aftonbladet har i en rad artiklar avslöjat hur SD-riksdagsledamoten Patrick Reslow gång på gång låtit skattebetalarna stå för sviter, familjerum och lägenheter som han bokat för sin familj. Bland annat lät han riksdagen betala hans resa till Jimmie Åkessons fest med djurtema. Reslow har bland annat bott i en svit på 79 kvadratmeter i Singapore för närmare 32 000 kronor för åtta nätter. Enligt hotellet bodde Reslows familj med honom, men detta dementeras av Reslow.
  • Reslow har även åkt på en festresa och en privat golfweekend – där skattebetalarna fått stå för allt från hotell och traktamenten till hyrbil och bilersättningar. I de fallen har Reslow betalat tillbaka pengar.
  • Partiledningen har ännu inte agerat. Reslow har i stället fått förtroendeuppdrag och i höstas utsågs han till SD:s representant i utbildningsutskottet.

CAROLINE SZYBER (KD) – AVGICK. FÖRUNDERSÖKNING INLEDD OCH NEDLAGD

  • Caroline Szyber lät skattebetalarna stå för hennes familjs hotellkostnader vid tre tjänsteresor. KD-toppen medgav fel och betalade tillbaka.
  • Efter nya avslöjanden om att en av tjänsteresorna gick till en nära väns bröllop gick Szyber ut på sin blogg med att hon ska “betala alla tre resorna privat”.
  • Efter att Aftonbladet konfronterat henne lämnade hon oriktiga uppgifter både till riksdagen och på Twitter. Szyber avgick i september 2018.

STEFAN JAKOBSSON (SD) - AVGICK. ÅTALAD

  • Sverigedemokraternas skolpolitiske talesperson Stefan Jakobsson (SD) lät skattebetalarna stå för privata resor till vänner, fester och nattklubbar. Han har därmed brutit mot riksdagens regler vid ett stort antal tillfällen.
  • Aftonbladets granskning visar bland annat att han har åkt taxi för närmare 330 000 kronor sedan 2014.
  • ”Jag är inte född i Stockholm. Jag vet inte vilka företag som är säkra och inte. Allting som har hänt uppe i Stockholm med alla saker som har varit negativa, har ju självklart skrämt mig som bor ute på landet, för jag kan inte Stockholm”, sa SD-toppen.
  • Jakobsson meddelade den 4 september 2018 att han drar tillbaka sin kandidatur till riksdagsvalet, till följd av Aftonbladets avslöjanden.

PENILLA GUNTHER (KD) – AVGICK

Michael Svensson avgick efter att ha granskats av Maktens kvitton.

MICHAEL SVENSSON (M) – AVGICK. FÖRUNDERSÖKNING INLEDD OCH NEDLAGD

  • Riksdagsledamoten Michael Svensson (M) kvitterade ut 378 000 kronor i bilersättningar sedan 2014. Aftonbladet avslöjade att han låtit skattebetalarna stå för en mängd felaktiga körsträckor.
  • Svensson hade krävt ersättning för över 580 mils bilresor i Sverige – när han i själva verket befunnit sig utomlands. Samtidigt som Svensson påstod sig ha kört omkring 1 800 kilometer på vintervägarna i Sverige var han i själva verket i Thailand, något som avslöjades av hans egna sociala medie-konton.
  • Michael Svensson avgick den 21 augusti 2018.

DE BETALADE TILLBAKA – EFTER VÅR GRANSKNING

Åsa Lindestam (S): Betalade tillbaka 4 500 kronor efter att Aftonbladet började ställa frågor om en resa till Almedalen

Kent Härstedt (S)Återbetalade en mindre summa, cirka 600 kronor, efter att ha låtit riksdagen betala privata parkeringsavgifter samt vid ett tillfälle även plockat ut bilersättning samtidigt som han har var utomlands.

Ida Drougge (M): Fick arvodesavdrag där skattebetalarna fick stå för hotell och traktamente under en ledig dag. ”Skattebetalarna ska inte stå för detta. Jag har gjort en rättelse och bett riksdagsförvaltningen att få betala tillbaka”, kommenterar hon.

Camilla Waltersson Grönwall (M): fick arvodesavdrag, efter att hon låtit skattebetalarna stå för hotell och traktamente under en ledig dag. “Jag har felaktigt fått ersättning för en hotellövernattning och en dagstraktamente. Det är olyckligt och det har aldrig varit medvetet från min sida”skriver hon i en kommentar.

Annica Engblom (M): Upptaxerades med 133 000 kronor efter att ha utnyttjat riksdagens bonuspoäng privat för en resa till USA.

LÄS FLER ARTIKLAR I GRANSKNINGEN

L-topp hyr makens bostadsrätt – får 412 000 kr under mandatperioden
Efter Aftonbladets granskning – flera poliser utreder riksdagsfusket
Fyra riksdagsledamöter har avgått – en har tagit timeout
SD-toppen åkte på djurfest – bokförde det som ”tjänsteresa”
KD-toppen åkte till bröllop – tog betalt för tjänsteresa
Hela granskningen ”Maktens kvitton – så tipsar du reportrarna