Mejla

Wolfgang Hansson

Därför ökar kaoset när Theresa May slutar

Publicerad:

Striden om vem som ska ta över efter Theresa May är inledd.

Vem det än blir är sannolikheten stor att alla som suckat över May snart kommer att längta efter henne.

Hennes avgång innebär mer kaos. Inte mindre.

I dag lämnar May posten som ledare för det konservativa partiet men hon sitter kvar som premiärminister tills en efterträdare är utsedd. Förmodligen blir det inte förrän i slutet av juli.

Det innebär att brexitprocessen ligger så gott som nere under två månaders tid medan kandidaterna slåss om vem som ska få ta över. Den som väl får den otacksamma uppgiften i knäet har därmed bara tre månader på sig att lösa upp brexitknutarna.

Förmodligen var det inte så Bryssel hade tänkt sig det hela när de förlängde britternas deadline till den 31 oktober med uppmaningen ”slösa nu inte bort tiden”.

Senaste halvåret har Theresa May varit ett rött skynke för många. Hon har på ett tillsynes oskickligt sätt försökt driva igenom ett skilsmässoavtal med EU som en majoritet inte kan acceptera. Hon hade ett uppdrag men misslyckades totalt.

Theresa May kommer att gå till historien som en av Storbritanniens mest misslyckade premiärministrar genom tiderna.
Foto: Frank Augstein / AP
Theresa May kommer att gå till historien som en av Storbritanniens mest misslyckade premiärministrar genom tiderna.

Mikroskopiska chanser

Men alla kommer snart att sucka lika djupt över efterträdaren. EU har klart deklarerat att det inte kan bli fråga om några omförhandlingar av avtalet. Möjligen kan man tänka sig att peta i den politiska deklarationen som handlar om den framtida relationen med Storbritannien. Den är dock inget juridiskt bindande dokument.

Boris Johnson är huvudkandidat till att ta över efter May. Han säger att EU visst är beredda att förhandla om avtalet, ”det gäller bara att pressa dem tillräckligt hårt”.

Lycka till, Boris, säger jag.

Chanserna att EU ska ändra sig är mikroskopiska.

I sin iver att besegra Johnson och bli premiärminister så tävlar de flesta utmanarna om att vara ännu tuffare och hårdare än Boris.

Dominic Raab, tidigare brexitminister under May, vägrar utesluta att köra över parlamentet och lämna EU utan ett avtal. Detta trots att det enda ledamöterna i underhuset kan enas om är att landet inte under några omständigheter får lämna utan ett avtal.

Köra över

Det är just den här ”köra huvudet in i väggen”-taktiken som förebådar mer kaos snarare än mindre. En liten grupp som förespråkar en hård brexit kommer att försöka köra över den stora majoriteten som vill ha något annat.

Det kommer att innebära ännu mer av konfrontation och absurda vändningar men utan att frågan får någon lösning.

Så länge det bara sker ett byte på premiärministerposten ser parlamentet precis likadant ut som under Mays ledning. Det är en illusion att tro att någon annan ska kunna skapa ordning i det totala kaos som britterna försatt sig själva i med benäget bistånd av David Cameron och Theresa May.

De konservativa fruktar ett nyval som möjligen skulle kunna lösa en del av knutarna. EU-valet som hölls för mindre än två veckor sedan slutade i katastrof för de konservativa. Nu är de rädda att ett parlamentsval skulle sluta på ungefär samma sätt och att de konservativa därmed skulle förlora regeringsmakten.

Foto: Rui Vieira / AP
Boris Johnson är i nuläget favorit att ta över som premiärminister.

Vill ha nyval

Oppositionspartiet Labour vill gärna tvinga fram ett nyval eftersom det är deras chans att komma till makten. Därför kommer de inte att lägga två fingrar i kors för att hjälpa den nye Toryledaren att lösa brexitfrågan.

Vare sig det nu blir Johnson, Raab eller någon av de andra kandidaterna som blir premiärminister så sitter de i samma rävsax som May gjorde. De har ingen majoritet i parlamentet bakom sig.

Det måste till ett rent trollerinummer för att lösa brexitknuten men det finns tillsynes ingen som besitter den trollstaven.

May kommer att gå till historien som en av Storbritanniens mest misslyckade premiärministrar genom tiderna. Men risken är överhängande att hennes efterträdare blir både mer kortvarig och får ett ännu sämre eftermäle.

PODD: I Aftonbladet Daily analyserar vi vad som kommer hända med Brexit efter Theresa Mays avgång
 
Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:

LÄS VIDARE