Skulder på närmare fem miljarder efter förra bostadskrisen

Publicerad 2020-07-29

Bara i Malmö uppgår skuldberget till mer än 145 miljoner kronor.

Många svenskar lever fortfarande med skulder kvar efter den stora bostadskraschen på 90-talet.

Flest av dem bor i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.

Det handlar om närmare 16 000 personer som fortfarande är skuldsatta och tillsammans är de skyldiga 4,9 miljarder kronor enligt den sammanställning som Nyhetsbyrån Siren har gjort med hjälp av kommunstatistik från Kronofogden.

– Förmodligen kommer många av de här personerna aldrig att kunna betala tillbaka sina skulder. En del av dem börjar förmodligen närma sig pensionsåldern och väntas då få ännu lägre inkomster, säger forskaren Ann-Sofie Henriksson.

Över 145 miljoner

Stockholm följt av Göteborg och Malmö toppar den mindre positiva statistiken med flest skuldsatta.

I Malmö är det knappt 500 personer som fortfarande är skuldsatta efter den senaste bostadskrisen. Deras totala skuldbelopp uppgår till mer än 145 miljoner kronor.

Siffror som kan jämföras med Stockholm, där knappt 1 100 personer har en gemensam skuld på över 400 miljoner kronor.

Kronofogdens statistik syftar på personer som har skulder som uppkom under åren 1992-1995, och fortfarande inte har kunnat betala tillbaka dem. Personer som har varit skuldsatta i så lång tid brukar kallas för evighetsgäldenärer.

Både Malmö och Helsingborg finns med i toppen.

Därför har så många skulderna kvar

En av anledningarna till att så många fortfarande har så gamla skulder kvar är det i Sverige inte finns någon absolut preskription, och att det tidigare har varit svårare att ansöka om skuldsanering.

– Reglerna för att beviljas skuldsanering var tidigare ännu strängare. När de som blev skuldsatta under 90-talskrisen haft sina skulder i fem eller tio år och insåg att det inte skulle bli lätt att bli av med dem hamnade många i en ond spiral och gav upp, fortsätter Ann-Sofie Henriksson.

Reglerna för skuldsanering ändrades 2016, bland annat för att få fler evighetsgäldenärer att ansöka om skuldsanering, och Ann-Sofie Henriksson tror att många av de som fortfarande har skulder kvar från förra bostadskraschen skulle beviljas en sådan lösning.

– I dag skulle många av dessa personer förmodligen beviljas skuldsanering om de bara ansökte.